Tulospalvelu: Katso alue­vaa­li­tu­lok­sen yk­si­tyis­koh­dat

Kuvagalleria: Näin vaa­li­tu­los­ta juh­lit­tiin Oulussa

BBC heh­kut­taa Iin kunnan il­mas­to­toi­mia so­me-vi­deol­la – "Ii­läi­set ovat ot­ta­neet ym­pä­ris­tö­asiat omak­seen, se on tapa olla ii­läi­nen ja toimia Iissä"

Iin kunta on luopunut fossiilisista polttoaineista kiinteistöjensä lämmityksessä ja saa nyt sähkönsä ja lämpönsä uusiutuvasta energiasta. Lisäksi Ii haluaa olla ensimmäinen jätteetön kunta.

Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava iloitsee huomiosta, jota kunta on saanut. Iin Micropoliksen johtaja Leena Vuotovesi kertoo, että iiläiset ovat ottaneet ympäristöasiat omakseen.
Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava iloitsee huomiosta, jota kunta on saanut.
Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava iloitsee huomiosta, jota kunta on saanut.
Kuva: Teija Soini

Pieni ja pohjoinen Iin kunta loistaa nyt maailmalla ilmastotoimillaan. BBC julkaisi Twitterissä ja Facebookissa videon, joka hehkuttaa Iitä johtavana ilmastotoimijana Euroopassa.

Video kertoo, että Iissä kasvaa uusi sukupolvi sankareita, jotka taistelevat ilmastonmuutosta vastaan. Lapset muun muassa kulkevat potkukelkalla kouluun, jossa he seuraavat eri laitteiden sähkönkulutusta ja jättävät ilmastotoimista kommentteja opettajilleen.

Iin kunta on luopunut fossiilisista polttoaineista kiinteistöjensä lämmityksessä ja saa nyt sähkönsä ja lämpönsä uusiutuvasta energiasta. Lisäksi Ii haluaa olla ensimmäinen jätteetön kunta.

Ii on puolittanut hiilidioksidipäästönsä vuosien 2007 ja 2015 välillä. Siinä ovat auttaneet muun muassa kunnan henkilöstön yhteiskäytössä olevat sähköautot ja kierrätyskeskusten laajentaminen.

– Toki tuntuu hienolta, että yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista mediataloista on kiinnostunut siitä, mitä me teemme. Se on hieno juttu, iloitsee Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava.

Näin BBC tviittasi torstaina: Mitä pieni kunta voi tehdä ilmastonmuutoksen edessä? Näin suomalainen kunta puolustautuu ilmastonmuutosta vastaan.

"Puolittain tuurilla, puolittain taidolla"

Mistä kunta saisi uutta elinvoimaa? Sitä mietittiin Iissä vuosina 2010–2011. Tuolloin päätettiin panostaa energia- ja ympäristöasioihin.

– Puolittain tuurilla, puolittain taidolla valittiin asia, joka on sittemmin noussut merkittäväksi. Nyt monet kunnat ja organisaatiot tekevät samantyyppisiä asioita kuin me. Olemme ehkä olleet jonkun verran edellä, Alatossava sanoo.

Sittemmin ilmastotyötä on tehty säännönmukaisesti ja järjestelmällisesti. Tulokset ovat olleet hyviä, mikä motivoi kunnanjohtajan mukaan jatkamaan.

– Kunta on lähtenyt esimerkin antajaksi kunnan asukkaille ja yrityksille, ja muillekin. Toiminta on ruokkinut itse itseään hyvän startin jälkeen. 

Toiminta on saanut kunnianosoituksen myös Euroopan komissiolta, joka palkitsi Iin Euroopan parhaasta alueellisesta ilmastotyöstä puolitoista vuotta sitten. Kunnanjohtajan mielestä se lisää motivaatiota.

– Tuollaiset antavat yleensä uutta pontta.

Uusiutuva energia tuo työtä ja toimeentuloa

Yksi Iin keskeisimmistä ilmastotoimista on kunnajohtajan mukaan öljylämmityksestä luopuminen kunnan kiinteistössä. 

Öljylämpöön kului vuosittain noin 350 000–400 000 euroa.

– Kun lämmitimme öljyllä, raha meni muualle. Siitä ei syntynyt töitä eikä oikeastaan mitään muutakaan. Kun vaihdoimme paikallisiin energianlähteisiin, raha jää tänne ja luo työtä ja toimeentuloa, Alatossava summaa.

Kunnan esimerkin myötä myös joukko paikallisia yrityksiä vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön.

Toinen tärkeä asia on Alatossavan mielestä asenne, joka näkyy muun muassa kouluissa. Kun koulut säästävät sähkössä ja vedessä, ne saavat puolet säästetystä summasta omaan käyttönsä.

– On mahtavaa, miten oppilaat ja opettajat ovat innostuneet, kunnanjohtaja hehkuttaa.

Iin Micropoliksen johtaja Leena Vuotovesi kertoo, että iiläiset ovat ottaneet ympäristöasiat omakseen.
Iin Micropoliksen johtaja Leena Vuotovesi kertoo, että iiläiset ovat ottaneet ympäristöasiat omakseen.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

"Tapa olla iiläinen ja toimia Iissä"

Iissä ilmastotoimiin ovat lähteneet aktiivisesti kaikki nuorisovaltuustosta eläkejärjestöihin, kertoo Iin Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi. Micropolis on kehitysyhtiö, joka konsultoi kuntaa ympäristöasioissa.

– Iiläiset ovat ottaneet ympäristöasiat omakseen. Se on tapa olla iiläinen ja toimia Iissä. Se on tosi aitoa. Ilmastotoimet ovat yhteisöllinen asia, Vuotovesi sanoo.

Hän lisää, että ilmastotyö ei vielä ole valmis, vaan tekemistä riittää.

Työn alla onkin uusia toimia. Niitä ovat Vuotoveden mukaan muun muassa täystyöllisyys kiertotalouden voimin ja muovittomuus.

Ii tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa

Ympäristötoimet tuovat kunnan kassaan Vuotoveden mukaan ainakin kaksi miljoonaa euroa vuosittain. Yksistään tuulivoima tuo joka vuosi kuntaan 1,2 miljoonaa euroa verotuloja. Muita tulonlähteitä ovat muun muassa energiansäästötoimet, sähköautot ja aurinkoenergia.

– Ii tuottaa 10 kertaa enemmän energiaa kuin kuluttaa, ja kaiken sen uusiutuvilla energiamuodoilla, Vuotovesi sanoo.

Hän kertoo, että kuntavero on ainakin prosentin verran pienempi ilmastotoimien ansiosta.

– Teemme vain ilmastotyötä, joka on kannattavaa, Vuotovesi summaa.