B-raja jää his­to­riaan – suo­ma­lais­ten pääsy MM-ki­soi­hin vai­keu­tuu

Tulosrajoihin perustuva yleisurheilun arvokisojen valintajärjestelmä muuttuu ja jopa mullistuu ensi kesänä.

Estejuoksija Janne Ukonmaanaho uskoo, että IAAF:n kaavailema muutos vaikeuttaa suomalaisten urheilijoiden pääsyä MM-kisoihin.
Estejuoksija Janne Ukonmaanaho uskoo, että IAAF:n kaavailema muutos vaikeuttaa suomalaisten urheilijoiden pääsyä MM-kisoihin.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Tulosrajoihin perustuva yleisurheilun arvokisojen valintajärjestelmä muuttuu ja jopa mullistuu ensi kesänä. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF valmistelee remonttia, jonka myötä arvokisoissa on jatkossa vain yksi rikottava tulosraja.

Näin B-raja – joka on ollut suomalaisessa huippuyleisurheilussa jo käsite – jää pois.

Valistuneiden arvioiden mukaan uudet tulosrajat asettuvat entisten A- ja B-rajojen välimaastoon, mutta lähemmäs A-rajoja.

Muutos on merkittävä. Esimerkiksi edellisiin MM-kisoihin Moskovaan (2013) Suomen MM-joukkueen kymmenestä urheilijasta neljä läpäisi valintaseulan B-rajanäytöllä.

Jos uusi järjestelmä olisi ollut käytössä jo Moskovassa, se olisi vaikuttanut ainakin seiväshyppääjä Jere Bergiukseen ja pika-aituri Nooralotta Neziriin, jotka rikkoivat B-tulosrajan niukimmalla mahdollisella tavalla. Kaksikon MM-matka olisi ollut liipaisimella ja jäänyt todennäköisesti kokonaan tekemättä.

Oululainen huippuestejuoksija Janne Ukonmaanaho tietää, mitä uudistus käytännössä tarkoittaa.

”Suomalaisittain pääsy MM-kisoihin vaikeutuu, se on selvä juttu.”