Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Avi ja Valvira tar­kas­ti­vat Poh­jo­la­ko­din – "Poh­jo­la­ko­ti on ryh­ty­nyt asian­mu­kai­siin toi­men­pi­tei­siin epä­koh­tien kor­jaa­mi­sek­si"

Muhoksella sijaitseva Pohjolakoti on ryhtynyt asianmukaisiin korjaustoimiin koulukodissa aiemmin havaittujen epäkohtien vuoksi, toteaa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Avi ja Valvira tekivät Pohjolakotiin kaksipäiväisen tarkastuskäynnin viime joulukuussa.
Avi ja Valvira tekivät Pohjolakotiin kaksipäiväisen tarkastuskäynnin viime joulukuussa.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Muhoksella sijaitseva Pohjolakoti on ryhtynyt asianmukaisiin korjaustoimiin koulukodissa aiemmin havaittujen epäkohtien vuoksi, toteaa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Avi teki koulukotiin kaksipäiväisen valvonta- ja tarkastuskäynnin yhdessä Valviran kanssa viime joulukuussa ja huomioi valvonnassaan epäkohdat, joita eduskunnan apulaisoikeusasiamies koulukodista löysi keväällä 2018.

Apulaisoikeusasiamiehen yllätystarkastuksessa havaittiin useita merkittäviä ongelmia sijaishuollon järjestämisessä ja toteuttamisessa. Hän vaati Pohjolakotia korjaamaan ongelmat.

– Pohjolakoti on ryhtynyt asianmukaisiin toimenpiteisiin valvonnassa aiemmin esiin tulleiden epäkohtien korjaamiseksi, koskien sijaishuollon järjestämistä, toimintakäytäntöjä ja rajoitustoimenpiteitä sekä niiden päätöksentekoa, avi toteaa tiedotteessaan.

Avin ja Valviran tarkastuksesta ilmoitettiin Pohjolakodille etukäteen. Sen aikana tarkastajat haastattelivat sinne sijoitettuna olleet lapset. Avin mukaan tarkastajille jäi keskustelujen perusteella myönteinen kuva lasten kohtelusta ja työntekijöiden toiminnasta.

– Tarkastuskäynnillä ei tullut esille epäasianmukaisia tai lainvastaisia käytäntöjä lastensuojelulain mukaisten rajoitustoimenpiteiden toteuttamisessa tai muussa kasvatustoiminnassa, avi kertoo.

Sen mukaan tarkastuksella ei todettu epäkohtia myöskään Pohjolakodin terveydenhuollon palveluiden ja lääkehoidon toteuttamisessa.

Avi antoi käynnillään Pohjolakodille ohjausta rajoituspäätösten laadintaan ja lasten mielipiteen selvittämisen kirjaamiseen. Pohjolakotia ohjattiin myös jatkamaan omavalvontaa toimintansa kehittämiseksi.

Avilla on paraikaa tarkasteltavana Pohjolakodin henkilöstön koulutusrakenteeseen ja määrään liittyvä valvonta-asia. Se antaa siitä päätöksensä lähiaikoina.