Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Ava­ruus­len­nois­sa alkaa aidosti uusi aika: Nasa ja SpaceX rai­vaa­vat reittiä yh­tei­sel­lä täy­si­mit­tai­sel­la mie­hi­te­tyl­lä len­nol­laan

Ensimmäinen yhteinen täysimittainen lento vie Kansainväliselle avaruusasemalle neljä astronauttia osana kuuden laukaisun sarjaa. Matkoista tulee rutiinia ja niille pääsee myös turisteja ja yksityisiä tutkijoita, kunhan maksavat matkastaan kymmeniä miljoonia.

SpaceX vei maanantaina avaruuteen astronautit Victor Gloverin (vas.), Mike Hopkinsin, Shannon Walkerin ja japanilaisen Sochi Noguchin.
SpaceX vei maanantaina avaruuteen astronautit Victor Gloverin (vas.), Mike Hopkinsin, Shannon Walkerin ja japanilaisen Sochi Noguchin.
Kuva: CJ GUNTHER

Uusi aikakausi avaruusmatkojen historiassa on alkanut, eikä kyse ole ylisanoista.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja miljardööri Elon Muskin omistama SpaceX-yhtiö tekivät historiaa maanantaina aamuyöstä Suomen aikaa, kun niiden ensimmäinen yhteinen täysimittainen miehitetty lento lähti kohti Kansainvälistä avaruusasemaa. Crew Dragon -avaruusaluksessa on neljä astronauttia, ja sen on tarkoitus telakoitua avaruusasemalle 27 tunnin kuluttua lähdöstä.

– Se oli pahuksenmoista kyytiä, sanoi lennon komentaja, astronautti Mike Hopkins uutistoimisto Reutersin mukaan puoli tuntia lähdön jälkeen.

– Täällä oli paljon hymyjä, hän jatkoi.

Viime toukokuussa tehtiin jo ensimmäinen koelento, jolla kaksi astronauttia kävi SpaceX:n lennolla avaruusasemalla. Kyseessä oli ensimmäinen Yhdysvaltain maaperältä lähtenyt miehitetty avaruuslento yhdeksään vuoteen. Välivuosina yhdysvaltalaiset astronautit joutuivat avaruuteen päästäkseen turvautumaan venäläisiin Sojuz-avaruusaluksiin.

SpaceX:n tämänkertainen laukaisu oli ensimmäinen Nasalle tehtävien kuuden laukaisun sarjassa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.