Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Auton pe­rä­kär­ry ainoa omistus

Venäjällä on viime viikkoina tullut julkisuuteen korkeiden poliitikkojen ja virkamiesten tulo- ja omaisuustietoja. Tietojen julkaisu on osa presidentti Dmitri Medvedevin korruption vastaista lainsäädäntöä. Venäläiset suhtautuvat kuitenkin epäillen julkaistujen tietojen paikkaansapitävyyteen.

Vladimir Putin (vas.) haaveilee Ladan maastoautosta mutta omistaa kaksi Volgaa, Dmitri Medvedev ansaitsi viime vuonna 112 000 euroa, Ramzan Kadyrov omistaa 36 neliön huoneiston.
Vladimir Putin (vas.) haaveilee Ladan maastoautosta mutta omistaa kaksi Volgaa, Dmitri Medvedev ansaitsi viime vuonna 112 000 euroa, Ramzan Kadyrov omistaa 36 neliön huoneiston.

Venäjällä on viime viikkoina tullut julkisuuteen korkeiden poliitikkojen ja virkamiesten tulo- ja omaisuustietoja.

Tietojen julkaisu on osa presidentti Dmitri Medvedevin korruption vastaista lainsäädäntöä. Venäläiset suhtautuvat kuitenkin epäillen julkaistujen tietojen paikkaansapitävyyteen. Kyselyn mukaan 70 prosenttia epäilee niiden pakkaansapitävyyttä.

Venäjällä tuli viime vuoden lopulla voimaan presidentti Medvedevin ajama laki, joka määrää hallituksen jäsenten ja korkeimpien virkamiesten antamaan vuosittain julkisen selvityksen tuloistaan ja omaisuudestaan.

Selvitys koskee myös kyseisten henkilöiden puolisoita ja alaikäisiä lapsia. Medvedev antoi myös asetuksen, jonka mukaan myös Venäjän presidentin pitää tehdä tällainen selvitys vuosittain.Putin tienasi enemmän
kuin Medvedev


Julkaistujen tietojen mukaan Venäjän korkeimmat johtajat eivät näytä rikkailta. Varsinkin omaisuutta heille näyttää kertyneen hämmästyttävän vähän.

Näin esimerkiksi Venäjän parlamentin ylähuoneen liittoneuvoston puheenjohtajalla ja Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen johtajalla Sergei Mironovilla ei ole ilmoituksensa mukaan omistuksessaan mitään muuta kuin auton peräkärry.

Venäjän pääministeri Vladimir Putinilla on henkilökohtaista omaisuutta vain 77 neliömetrin huoneisto, 1 500 neliömetrin maapalsta ja autotallipaikka. Tämän lisäksi hänellä on vielä vuoden 1960- ja 1965- Volga-merkkiset henkilöautot ja auton peräkärry.

Putin ansaitsi viime vuonna noin 135 000 euroa. Putinin vaimolla Ljudmilalla ei ollut viime vuonna mitään omaisuutta eikä tuloja.

Presidentti Dmitri Medvedevillä on omistuksessaan yhdessä vaimonsa Svetlanan kanssa 367 neliön huoneisto. Tämän lisäksi Medvedevillä on vuokralla 4 700 neliömetrin maapalsta. Pankkitalletuksia Medvedevillä on noin 65 000 euroa. Tuloja hän ansaitsi viime vuonna noin 112 000 euroa.

Medvedevin vaimolla Svetlanalla oli noin 3 000 euroa pankissa ja hän omistaa vuoden 1999 Volkswagen Golf -henkilöauton ja kaksi autotallipaikkaa.Tshetsheenijohtaja
on tyhjätasku


Erityistä huomiota herätti Tshetshenian presidentin Ramzan Kadyrovin antama selvitys tuloistaan ja omaisuudestaan. Selvityksen mukaan Kadyrovilla on vain 36 neliömetrin huoneisto Groznyissä ja Lada-henkilöauto.

Jokin aika sitten Kadyrov kuitenkin retosteli julkisuudessa pitävänsä täysiverisiä ravihevosia arabiemiraateissa. Joidenkin arvioiden mukaan tällaiset hevoset voivat maksaa miljoonia euroja.

Yleisvenäläisen julkisen mielipiteen tutkimuskeskuksen tekemän mielipidemittauksen mukaan venäläiset eivät erityisesti luota poliitikkojen ja virkamiesten antamiin selvityksiin tuloistaan ja omaisuudestaan. Peräti 70 prosenttia venäläisistä, jotka olivat tutustuneet selvityksiin, eivät pitäneet niitä luotettavina.

Varallisuusselvityksillä saattaa olla kuitenkin merkitystä korruption vastaisessa taistelussa Venäjällä, koska ne antavat kansalaisille mahdollisuuden nähdä missä määrin korkeiden poliitikkojen ja virkamiesten elämäntapa vastaa heidän ilmoittamaansa tulo- ja varallisuustasoa.

Aikaisemmin tähän ei ole ollut mahdollisuutta, koska esimerkiksi verotiedot eivät Venäjällä ole julkisia. Poliitikkojen on pitänyt julkistaa tulo- ja omaisuustietonsa vain vaalien yhteydessä.

Medvedevin ajaman korruptionvastaisen lainsäädännön toisen osan tarkoitus on myös kiristää julkaistujen tulo- ja omaisuustietojen valvontaa.