Autojen en­si­re­kis­te­röin­nit ro­mah­ti­vat syys­kuus­sa Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin, pu­do­tuk­sen taus­tal­la yksi selvä syy – koko vuoden tilanne plus­sal­la

Autojen ensirekisteröintien määrä putosi syyskuussa roimasti sekä koko maassa että Pohjois-Pohjanmaalla.

Pohjois-Pohjanmaalla henkilöautojen ensirekisteröintejä oli syyskuussa 359, kun vuotta aiemmin niitä oli 437.
Pohjois-Pohjanmaalla henkilöautojen ensirekisteröintejä oli syyskuussa 359, kun vuotta aiemmin niitä oli 437.
Kuva: Ponkala Lauri

Autojen ensirekisteröintien määrä putosi syyskuussa roimasti sekä koko maassa että Pohjois-Pohjanmaalla. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen tällä viikolla julkaisemista tiedoista.

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin syyskuussa koko maassa 6 528 kappaletta, mikä on 28,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Pohjois-Pohjanmaalla henkilöautojen ensirekisteröintejä oli 359, kun vuotta aiemmin niitä oli 437. Pudotusta oli vajaa 18 prosenttia eli suhteellisesti selvästi vähemmän kuin koko maassa. 

Romahdusta selittää yksi syy: syyskuun alussa käyttöönotettu uusi päästöjen WLTP-mittaustapa. Mittaustavan muutoksen myötä autoveron laskentatapa muuttuu. Useissa autoissa vero on uuden mittaustavan myötä korkeampi.

NEDC-testissä arvot määritellään teoreettisen ajotavan perusteella, kun taas WLTP pohjautuu eri puolilta maailmaa kerättyyn aineistoon, joka kuvaa totuudenmukaisemmin ajo-olosuhteita ja ajoneuvon käyttöä. 

Pörhön Autoliike –konsernin kaupallinen johtaja Timo Hannuksela kertoo, että mittaustavan muutos johti ennätysmäiseen elokuuhun, kun NEDC-autoja rekisteröitiin oikein urakalla. 

Myynti siis jaksottui tänä vuonna poikkeuksellisen vahvasti loppukesälle. Pohjois-Pohjanmaalla ensirekisteröintejä oli elokuussa peräti 612, kun vuotta aiemmin niitä oli 449. Rekisteröintitarvetta täytettiin jo elokuussa, ja tämä näkyi hiljentyneenä syyskuuna. 

– Lokakuu ja marraskuukin tulevat olemaan heikompia, mutta ei se kerro kaupan kokonaistilanteesta, vaan rekisteröinnit vain jaksottuvat nyt näin. 

Mittaustavan ja sitä kautta verotuksen muutos rankaisee Hannukselan mukaan hinnassa erityisesti isoja autoja. Keskiluokassa ja pikkuautoissa muutokset ovat pienempiä. 

Hannuksela uskoo, että autokaupan koko vuoden myynti voi kasvaa viime vuodesta. 

– Jos katson tätä koko vuotta, Pohjois-Pohjanmaalla ollaan viime vuoteen verrattuna plussalla niin kuin koko valtakunnassakin ollaan plussalla. 

Hannuksela myös uskoo, että uudesta mittaustavasta johtuvat muutokset myynnissä normalisoituvat loppuvuoden aikana. Ensi vuodesta hän ennustaa maltillisen kasvun vuotta.

Syyskuussa koko maan henkilöautojen ensirekisteröinneistä 26 prosenttia oli dieselkäyttöisiä ajoneuvoja. Dieselien tulevaisuudesta on viime vuosina puhuttu paljon, ja niiden on ennustettu hiljalleen hiipuvan kokonaan pois. 

– Jos mennään isompiin autoihin, ihan samalla lailla dieseleiden kauppa käy kuin ennenkin. Keskiluokassakin dieseleiden osuus on lähes yhtä suuri kuin aiemmin. Pienissä autoissa dieseleiden osuus on jäänyt hyvin pieneksi. 

Hannuksela olettaa, että sähkömoottoristen autojen sekä ladattavien hybridien suosio kasvaa jatkossa, vaikka kasvu on ainakin toistaiseksi ollut maltillista. Hän arvioi, että dieseleiden osuus pienenee, mutta niitä myydään vielä vuosia varsin normaalisti.

 

Autojen ensirekisteröinnit
Infogram