Auerin asia­na­ja­ja: Syyt­tä­jil­le on tullut pai­net­ta voittaa jutut hin­nal­la millä hyvänsä

Anneli Auerin puolustusasianajaja Juha Manner kertoo Suomen Asianajajaliiton Advokaatti-lehden haastattelussa, että Auer-juttu murensi hänen aikaisemmin...

Juha Mannerin mukaan poliisin tai syyttäjän paine voittaa juttu voi ohittaa esitutkintalain velvoitteen objektiivisuudesta.
Juha Mannerin mukaan poliisin tai syyttäjän paine voittaa juttu voi ohittaa esitutkintalain velvoitteen objektiivisuudesta.
Kuva: Hanna LeppŠnen

Anneli Auerin puolustusasianajaja Juha Manner kertoo Suomen Asianajajaliiton Advokaatti-lehden haastattelussa, että Auer-juttu murensi hänen aikaisemmin vankkaa luottamustaan suomalaiseen oikeusjärjestelmään. Hänen mielestään syyttäjien toimintaan on Suomessa tullut viime aikoina amerikkalaisia piirteitä.

– On tullut voittamisen pakkoa ja painetta, että juttu pitää voittaa hinnalla millä hyvänsä, Manner kertoo Advokaatissa.

Syyttäjä ei Mannerin mukaan välttämättä käytä esimerkiksi parhaita asiantuntijoita.

– Esitutkintalaki velvoittaa syyttäjänkin toimimaan siinä mielessä objektiivisesti ja puolueettomasti, että pitää kaivaa esiin niin sanotusti kaikki seikat, myös sellaiset, jotka puhuvat epäillyn syyttömyyden puolesta, Manner sanoo Lännen Medialle.

Lännen Median tavoittama valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pitää yllättävänä Mannerin käsitystä siitä, että syyttäjän toiminta olisi yleisesti muuttunut.

Nissisen mukaan syyttäjän toiminnan peruslähtökohtana on viileä harkinta ja jutun ajaminen sen mukaan, mitä syyttäjän näkemyksen mukaan on tullut objektiivisesti esille.