Auer vaatii val­tiol­ta mil­joo­na­kor­vauk­sia - Pro­fes­so­ri: Suomen mit­ta­kaa­vas­sa hurja summa

Anneli Auer hakee valtiolta yli kolmen miljoonan euron korvauksia niin sanottuun Ulvilan murhajuttuun liittyvästä vapaudenmenetyksestä.

Anneli Auer vaatii valtiolta reilun 3 miljoonan korvauksia.
Anneli Auer vaatii valtiolta reilun 3 miljoonan korvauksia.
Kuva: Kari Mankonen

Anneli Auer hakee valtiolta yli kolmen miljoonan euron korvauksia niin sanottuun Ulvilan murhajuttuun liittyvästä vapaudenmenetyksestä. Auer oli muutaman vuoden vangittuna miehensä murhan takia, ja lopulta hänet todettiin syyttömäksi.

Auerin asianajaja Juha Manner kertoi perjantai-iltana tiedotteessaan, että Auer vaatii Valtiokonttorilta korvausta kärsimyksestä 2500 euroa päivältä. Auer oli vapautensa menettäneenä Mannerin mukaan yhteensä 1048 päivää, joten vaatimuksen kokonaissumma on 2 620 000 euroa.

Lisäksi Auer vaatii 400 000 euron korvausta yritystoimintaansa liittyvästä tulojen vähentymisestä. Korvausvaatimukset ovat yhteensä siis 3 020 000 euroa. Auer tai Manner eivät halunneet perjantaina antaa asiasta lisäkommentteja.

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani sanoo STT:lle, että Auerin vaatima summa on Suomen mittakaavassa hurja, vaikka tapaus onkin poikkeuksellinen.

- Ajattelin ennen tätä iltaa, esitänkö liian suuren arvion, jos arvioin summaa useiksi sadoiksi tuhansiksi euroiksi.

Gustafsson sai noin 45 000 euroa

Hovioikeus katsoi helmikuussa 2015, että miehensä murhasta syytetty Auer on syytön. Syyttäjät hakivat valituslupaa, mutta korkein oikeus ei myöntänyt sitä. Rikos tapahtui jo vuonna 2006, ja juttu ehti käydä kaikki oikeusasteet läpi kaksi kertaa.

Tapani muistaa Suomen rikoshistoriasta vain yhden tapauksen, jossa henkirikoksesta syytetty on saanut mittavat korvaukset sen jälkeen kun hänet on todettu syyttömäksi. Bodominjärven vuoden 1960 verityön murhasyytteistä aikanaan vapautetun Nils Gustafssonin saamat kärsimyskorvaukset olivat noin 45 000 euroa. Tällöin päiväkorvaus nousi satoihin euroihin.

- Auerin vaatimat päiväkohtaiset korvaukset ovat noin nelinkertaiset verrattuna Gustafssonin saamiin. Tässä on se vaikeus, pitääkö summaa ajatellakaan päiväkohtaisena menetyksenä, vai pikemminkin kokonaisuutena. Tämäntyyppisiin juttuihin ei ole ollut löydettävissä selväpiirteisiä laskentaperusteita, Tapani sanoo.