Essee: Venäjä on kuin myrk­kys­kor­pio­ni, joka ei voi luon­teel­leen mitään

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Asuk­kai­ta eva­kuoi­tiin Hon­ka­lin­nan palon alta Pulk­ki­las­sa

Sata vuotta vanhassa, kultturihistoriallisesti arvokkaassa rakennuksessa sijainnut ravintola Honkalinna ja sen yhteydessä toiminut karaokeravintola tuhoutuivat täysin tulipalossa varhain torstaiaamuna Pulkkilassa.

Honkalinna kärsi huomattavia vahinkoja tulipalossa. Sammutustyöt jatkuivat aamulla kello kahdeksan aikaan.
Honkalinna kärsi huomattavia vahinkoja tulipalossa. Sammutustyöt jatkuivat aamulla kello kahdeksan aikaan.
Kuva: Lukijan kuva

Vuonna 1930 rakennettu, kultturihistoriallisesti arvokas ravintola Honkalinna ja sen yhteydessä toiminut karaokeravintola tuhoutuivat täysin tulipalossa varhain torstaiaamuna Pulkkilassa. Hätäkeskus sai ilmoituksen nelostien vieressä syttyneestä palosta noin kello 3.30:n aikaan.

Voimakkaan savunmuodostumisen takia pelastuslaitos joutui evakuoimaan savun alapuolella sijainneissa rakennuksissa asuneita ihmisiä. Palomiehet kiersivät alueella varoittamassa savusta eikä kaikkia savuntäyttämän alueen asuintalojen ihmisiä ei tarvinnut evakuoida. Yhden omakotitalon savulle altistuneet asukkaat jouduttiin viemään terveyskeskukseen tarkistettavaksi.

Ravintolan vieressä sijaitsi lisäksi muun muassa kunnan virastotalo, mutta palo ei ollut vaarassa levitä lähirakennuksiin.

Kipinä levisi palomuurin halkeamasta

Ravintolassa tai sen yhteydessä olevissa asuintiloissa ei ollut palon syttymishetkellä ihmisiä. Ravintolassa oli ollut työntekijöitä keskiviikkona aamupäivällä, mutta ravintola oli illan kiinni.

Ilmoituksen palosta teki ohi ajanut Haapajärven sairaankuljetuksen yksikkö, joka havaitsi liekkien lyövän ullakolla vesikaton läpi. Ensimmäisten pelastuslaitoksen yksiköiden saapuessa paikalle 200 neliön suuruinen, kaksi kerroksinen hirsirakennus oli täysin tulessa.

Poliisitutkinnan perusteella palo sai todennäköisesti alkunsa palomuurin halkeamasta välikatolla. Kipinä oli päässyt sahanpuru- ja selluvillaeristeisiin. Voimakas tuuli edisti palon syttymistä ja tuli levisi ullakolta koko rakennukseen, joka tuhoutui käytännössä täysin.

Ravintolan omistajan mukaan palo aiheutti noin 200 000 euron vahingot.

Paloa on sammuttamassa 16 Jokilaaksojen pelastuslaitoksen yksikköä.