Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Asu­kas­yh­dis­tys jakaa koulun täh­de­ruo­kaa Puo­li­vä­lin­kan­kaal­la

Puolivälinkankaan asukasyhdistys on sopinut, että se alkaa jakaa koululta jäänyttä ylimääräistä ruokaa ilmaiseksi.

-
Kuva: Maiju Torvinen

Puolivälinkankaan asukasyhdistys on sopinut Serviisin kanssa tähderuoan jakelusta. Ideana on, että koululta yli jäävä ruoka voidaan jakaa alueen asukkaille ilmaiseksi asukastuvan kautta.

Tähderuoan sisältö ja määrä ilmoitetaan päivittäin Artturintuvan Facebook-sivulla. Ruoka pakataan annosastioihin valmiiksi.

Jakelu on alkanut kuluvan viikon maanantaina. Tähderuoan jaolla halutaan auttaa erityisesti syrjäytymisvaarassa ja taloudellisessa ahdingossa olevia.

Kalalaatikkoa ensimmäisenä

Ensimmäisenä ruokana oli maanantaina tarjolla kalalaatikkoa. Vesa Ilola asukasyhdistyksestä kertoo, että laatikkoa oli kolme vadillista, noin 15-25 annosta.

Päivittäin tarjolla olevan ruoan määrä vaihtelee. Kouluruoan määrä pyritään optimoimaan niin, ettei hävikkiä tule. Esimerkiksi poissaolojen vuoksi ruokaa kuitenkin voi jäädä.

Ilola kertoo, että asukasyhdistyksen väki hoitaa logistiikan ja jakelun. Tästä kerätään nyt alkuvaiheessa oppia.

”Serviisi on tullut äärettömän hyvin vastaan. Me pystymme esimerkiksi lainaamaan heidän vuokiansa. Näin opimme, mitä tuvalle kannattaa hankkia. Pieniä asioita on, joita meidän on tässä alussa opeteltava. Vain tekemällä oppii. Hygeniakriteerit tulevat suoraan Serviisiltä”, Ilola toteaa.

Artturintuvalla jaettava tähderuoka on ilmaista, sitä ei myydä. Vielä ei ole selvillä, kuinka paljon tähderuoalle on menekkiä.

”Avun tarvitsijoiden määrää en osaa sanoa vielä, mutta jos tieto leviää, varmasti tarvitsijoita on”, Ilola arvioi.

Sitra käynnisti tähderuokakokeilun vuonna 2013 Jyväskylässä. Idea on levinnyt eri puolille Suomea. Oulussa asiaa kokeiltiin ensimmäiseksi Kellossa vuonna 2014.

Asukastuvan ja Serviisin yhteistyötä pyritään kehittämään jatkossakin esimerkiksi aamupuuron muodossa.