Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Askel aina eteen­päin

Lasse Kukkonen on sitä itseään. Armoton hengenluoja. Taistelija. Sitoutunut. Johtajatyyppi. Alivoimaekspertti. Käsiltään keskinkertainen.

Topi Jakkola (vas.) ja Lasse Kukkonen ovat paitsi joukkuekavereita muutaman vuoden takaa Kärpissä mutta myös pakkipari Leijonissa noin puolentoista vuoden ajan.
Topi Jakkola (vas.) ja Lasse Kukkonen ovat paitsi joukkuekavereita muutaman vuoden takaa Kärpissä mutta myös pakkipari Leijonissa noin puolentoista vuoden ajan.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Helsinki Lasse Kukkonen on sitä itseään. Armoton hengenluoja. Taistelija. Sitoutunut. Johtajatyyppi. Alivoimaekspertti. Käsiltään keskinkertainen.

”Ihminen voi olla huippu-urheilija niin monella eri tavalla. Lasse ei ole fyysisesti se kaikkein lahjakkain kaveri, mutta henkisiltä ominaisuuksiltaan hän on ihan poikkeuksellinen. Niin paljon on kiinni tahdonvoimasta”, luonnehtii Kärppien entinen lääkäri ja fysiikkavalmentaja Harri Hakkarainen, joka on tuttu hahmo Leijonien vaihtopenkiltä Suomen joukkueen lääkärinä.

Perjantaina Suomi hävisi turnauksessa ensimmäisen kerran, kun Kanada käänsi Leijonien 3–1-johdon 3–5:een. Pakkipari Kukkonen – Topi Jaakola otti vastaan kaksi miinusta ja oli siis jäällä, kun Alexandre Burrows kavensi 2–1:een ja Jeff Skinner tasoitti vanhanaikaisella 3–3:een.

”Peli virtasi liikaa päästä päähän, emmekä saaneet omaa kiekollista peliä kontrolliin. Teimme meille itsellemme epätyypillisiä virheitä.”

Mutta Kukkonen ei ole pelaaja, joka katselee taaksepäin.

”Toki harha-askelista ja virheistä pitää oppia, mutta ennen kaikkea pitää jatkaa matkaa eteenpäin. Matkan varrella on kehityttävä, koska se taso, jolla turnauksen aloittaa, ei varmasti riitä, kun aletaan pelata isoista asioista”, hän painottaa.

Ennen MM-turnausta puhuttiin paljon siitä, minkälainen hulabaloo tai härdelli joukkueen ympärillä mahdollisesti pitää leiriä. Ainakin Kukkonen on voinut huokaista helpotuksesta.

”Meininki ei ole poikennut siitä, mitä se on ollut ulkomailla. Itse ole rajoittanut jääkiekon pelkästään hallille ja olen pyrkinyt moikkailemaan perhettä. Kun muksujen kanssa touhuaa, ajatukset saa hyvin jääkiekosta pois”, kahden tyttären, 5-vuotiaan Vilman ja 2,5-vuotiaan Moonan isä innostuu.

Entä miltä tuntuvat kotikisojen tuomat ylimääräiset paineet?

”Joukkue itse määrittelee aina menestystavoitteet. Itse näen kotikisojen merkityksen niin, että meillä on äänekäs kotiyleisö, joka antaa lisää energiaa.”

Leijonajohto on sijoittanut entisiä kärppäläisiä kämppäkaveriksi. Jussi Jokinen ja Janne Pesonen pitävät yhtä kuten myös Kukkonen ja Mika Pyörälä.

”Jännä homma, ettei Kärppien vuosina koskaan satuttu kämppäkavereiksi”, Kukkonen mainitsee.

”Mutta hyvin meillä on mennyt. Tasa-arvoista ja hiljaista oleskelua, mitä Spede nyt vähän puukotteleekin”, Kukkonen hörähtää.

Nyt on aika kuulla totuus edesmenneen viihteen monitoimimiehen Pertti Pasasen mukaan nimetyn Spede-lempinimen synnystä.

”Kun Pyörälä tuli B-junioreihin, teimme yhteisen parturoinnin, ja poika sai kulkea päivän Speden tukkamallissa”, Kukkonen muistaa.

Jos Pyörälä on Kukkosen uskottu mies hotelliympäristössä, kaukalossa hän tottelee nimeä Topi Jaakola. Parivaljakko on puolustanut
Leijonissa samassa pakkiparissa jo marraskuun Karjala-turnauksessa 2010 saakka.

Tarvitseeko jäällä enää puhua, kun tuntee toisen niin hyvin?

”Ovathan meillä pääsuunnat tiedossa, mutta ainahan voisi puhua enemmän. Uusia tilanteita tulee aina eteen”, Kukkonen muistuttaa.

Kun keskustelun suunta siirtyy Jaakolaan, sanojen virta alkaa pulputa ilosanomaa.

”Erittäin luotettava ja tasainen. Fyysisestä vahva. Hän suhtautuu jääkiekkoon erittäin ammattimaisesti ja käy tekemässä sen työn, mikä hänelle kuuluu.”

Kun Kesäloma eräänä päivänä koittaa Kukkonen pakkaa perheineen kassinsa ja lentää etelän lämpöön.

”Sitten kun aurinko yltää Kiiminkiin asti, sitten tullaan kotiin”, Kukkonen visioi.

Kukkosella ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa sopimusta minnekään, joten kevään kuuma kysymys kuuluu, missä mies pelaa ensi kaudella?

”Toiveissa on, että tietäisin sen itsekin kesäkuun puoleen väliin mennessä. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että Venäjä on kyllä nyt nähty.”