Lukijalta
Mielipide

Asiantuntijoilla suuri vastuu terveysriskien viestinnässä

Samanaikaisesti kun huolehditaan sisäympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta, terveysvaaran liioittelua tulee välttää.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Saija Hyvönen kirjoittaa mielipidekirjoituksessa (Kaleva 5.11.) kosteusvaurioiden terveysriskeistä. Haluamme kommentoida kirjoitusta.

Toisin kuin Hyvönen toteaa, sisäilmaan liitettyä oireilua ei voi suoraan käyttää sisäilman haitallisuuden mittarina, koska ihmisten oireilu on aina yksilöllistä ja oireiluun vaikuttavat sisäilman epäpuhtauksien lisäksi myös monet muut seikat.

Rakennuksen asianmukaiset tekniset selvitykset ja mittaukset ovat ensisijainen keinoa selvittää, onko sisäilmassa epäpuhtauksia. Käyttäjien kokemukset sisäilman laadusta antavat arvokasta lisätietoa tilanteen arviointiin.

Kirjoituksessaan Hyvönen toteaa, että kosteusvaurioihin voi liittyä myös monikemikaaliherkkyys. Monikemikaaliherkkyyttä on tutkittu laajasti muun muassa kokeellisilla tutkimuksilla, joiden perusteella oireita eivät aiheuta altistuminen pienille kemikaalimäärille esimerkiksi sisäilmassa, vaan kemikaalien kokeminen haitalliseksi.

"Käyttäjien kokemukset sisäilman laadusta antavat arvokasta lisätietoa tilanteen arviointiin."

Jonkinasteisia kosteusvaurioita on lähes kaikissa rakennuksissa, mutta onneksi vain pieni osa niistä lisää riskiä sairastua astmaan.

Terveyshaittoja kannattaa ehkäistä ja rakennukset tulee korjata. Jokainen henkilö tulee kohdata ja hoitaa hyvin, ottaa huomioon hänen terveyteensä vaikuttavat erilaiset asiat. Tätä työtä tulee jatkaa, mutta viestien vastuullisesti terveysriskeistä.

Samanaikaisesti kun huolehditaan sisäympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta, terveysvaaran liioittelua tulee välttää. Tässä erityisesti meillä jokaisella asiantuntijalla on suuri vastuu.

Jussi Lampi

ylilääkäri, THL

Juha Pekkanen

professori, Helsingin yliopisto ja THL

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.