Aseella ke­hus­kel­lut rep­pu­mies ai­heut­ti mit­ta­van po­lii­si­ope­raa­tion – ras­kaas­ti aseis­tau­tu­neet po­lii­sit val­ta­si­vat Rak­si­lan

Poliisi sai ilmoituksen epäilyttävästä miehestä, joka väitti pitävänsä hallussa ampuma-asetta. Mies liikkui Teuvo Pakkalan koulun läheisyydessä.

Poliisi pyysi yleisöä välttämään Teuvo Pakkalan katua perjantaina iltapäivällä. Paikalle tulleet poliisit olivat aseistautuneet konepistooleilla ja heillä oli myös suojakilpiä.
Poliisi pyysi yleisöä välttämään Teuvo Pakkalan katua perjantaina iltapäivällä.
Poliisi pyysi yleisöä välttämään Teuvo Pakkalan katua perjantaina iltapäivällä.

Oulun poliisi kertoo perjantaina kello 16:n aikaan, että Raksilassa mittavan poliisioperaation aiheuttanutta miestä ei ole löydetty. Alueella olleet eristykset purettiin.

Poliisi sai puolen päivän jälkeen ilmoituksen miehestä, joka väitti pitävänsä hallussaan ampuma-asetta. Mies liikkui muun muassa Teuvo Pakkalan koulun ja Oulun ammattikorkeakoulun yksikön läheisyydessä.

Poliisi on tarkastanut alueen rakennukset.

Miehen etsintää jatketaan normaalin partioinnin yhteydessä. Alueella voi viranomaisten mukaan liikkua normaalisti.

Oppilaat ohjattiin turvaan luokkiin

Oulun ammattikorkeakoulun Teuvo Pakkalan kadun liiketalouden yksikön henkilökuntaa ja opiskelijoita kehotettiin tilanteen alkaessa suojautumaan luokkatiloihin ja noudattamaan poliisin ohjeita. 

Läheisessä Teuvo Pakkalan koulussa olevat lapset komennettiin välitunnilta sisälle. 

Kello 14.50 aikaan oppilaita alettiin päästää pois OAMK:n liiketalouden yksiköstä Teuvo Pakkalan kadun puoleisesta ovesta. Koska epäiltyä ei ollut tavoitettu, kaikki ulostulijat videoitiin varmuuden vuoksi.

Kansainvälistä kauppaa opiskeleva oululainen Lasse Lind pääsi ulos kello 15.14.

– Ei meillä mikään hätä ollut. Pysyttelimme vain luokassamme kolmannessa kerroksessa, kuten käskettiin. Opettaja ja kaikki muutkin pysyivät rauhallisina, mitäpä siinä oli tehtävissä.

Myös Teuvo Pakkalan koulun oppilaat ovat päässeet poistumaan koulurakennuksesta.

Paikalla kymmeniä poliiseja

Paikalla ollut Kalevan toimittaja Anssi Väisänen kertoi tilanteen alkuvaiheessa, että paikalla on useita poliisin ajoneuvoa ja kymmeniä poliiseja.

Poliisit olivat aseistautuneet konepistooleilla, ja heillä oli myös suojakilpiä.

Poliisi pyytää yleisöä välttämään Teuvo Pakkalan katua.
Poliisi pyytää yleisöä välttämään Teuvo Pakkalan katua.

Ylikomisario Arto Autio kertoo, että poliisi etsii nuorehkoa pitkähiuksista miestä, joka oli arviolta 175 senttimetriä pitkä. Hänellä oli selässään täyden oloinen reppu. 

– Etsimme tätä henkilöä, joka oli ohikulkijan mukaan kehuskellut, että hänellä on repussaan ase. Korostan, että ketään ei ole uhattu tässä eikä henkilö ole maininnut, että aikoisi tehdä aseella jotakin.

Poliisi teki rakennusten tarkastuksen yhteydessä yhteistyötä koulujen ja kaupungin turvajohtamisen tiimin kanssa.

Poliisi tyhjensi muun muassa Raksilan jäähallin ja harjoitushallin. Etsitystä miehestä ei kuitenkaan saatu havaintoja, joten hallit pääsivät nopeasti palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

Yksi poliisipartio kävi välillä linja-autoasemalla, kun epäillyn tuntomerkkeihin sopivan henkilön oli nähty nousevan lähtevään linja-autoon.

Aution mukaan poliisi toivoo, että jos epäilty aseella kehuskellut tunnistaa itsensä, hän ilmoittautuu poliisille.

Rehtori viestitti koteihin

Teuvo Pakkalan koulun oppilaiden vanhemmille tilanteen etenemisestä tiedotettiin Wilma-viesteillä. Rehtori Jari Kestilä välitti vanhemmille ennen kello yhtä viestin, jossa kerrottiin kello 12 aikaan tulleesta poliisin kehotuksesta suojautua koululla sisätiloihin ja lukita ovet. 

– Odotamme nyt koululla poliisilta lisätietoja ja lupaa poistua koulusta sitä mukaa, kun oppilaiden koulupäivä päättyy, rehtorin viestissä sanottiin.

– Tunnelma koulussa on oikein rauhallinen, kierrän tässä juuri luokkia ja olen nähnyt hymyileviä lapsia, Kestilä kertoi puhelimitse kello 13.40 aikaan.

Liiketaloutta opiskeleva Anssi Väänänen kertoi kello yhden aikaan Kalevalle olleensa tulossa bussilla kouluun puolen päivän jälkeen, muttei ehtinyt perille asti.

– Sain luokkakaverilta tekstarin, ettei nyt ole asiaa tulla sisälle kouluun.

Poliisi pyyttää ilmoittamaan akuutit silmännäkijähavainnot hätänumeroon 112 ja muut vihjetiedot poliisin vihjepuhelimeen 0295 416 194.

Katso kuvia operaatiosta.