Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalk­ki­sä­kit ja pää­roo­liin – Anu Ho­lo­pai­sen esit­tä­mä Kaisu on iso, ihail­ta­va ih­mi­nen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa

Ruukin Näyttämön riipaisevan rakkaustarinan henkilövalinnat ovat osuneet ihan nappiin.

Ruutinojan sekatavarakaupan hyllykulissit on maalannut Tulkaa mukaan! -hankkeen taidepolun lapsiryhmä. Kaisu (Anu Holopainen) häätää kaupan puolelta Ernin äidin (Anne Mustonen, vas.) ja siskon (Enni Nättinen), jotka loukkaavat ja halveksivat häntä.
Ruutinojan sekatavarakaupan hyllykulissit on maalannut Tulkaa mukaan! -hankkeen taidepolun lapsiryhmä. Kaisu (Anu Holopainen) häätää kaupan puolelta Ernin äidin (Anne Mustonen, vas.) ja siskon (Enni Nättinen), jotka loukkaavat ja halveksivat häntä.
Kuva: Sari Jaatinen

Ruukin Näyttämön riipaisevan rakkaustarinan henkilövalinnat ovat osuneet ihan nappiin. Sari Jaatisen ohjaaman Sisko Istanmäen suositun näytelmän tunnelmia vahvistavat nauhalta Emilia Lajusen ja Suvi Oskalan viisikieliset viulut ja kamarikansanmusiikki.

Harrastajateatteria Ruukin Näyttämö: Liian paksu perhoseksi. Käsikirjoitus Sisko Istanmäki. Ohjaus Sari Jaatinen. Lavastus ja puvustus työryhmä, Tulkaa mukaan taidepolku ja Jacqueline A. Aguilera Velásquez. Rooleissa Anu Holopainen, Marko Lehto, Riitta-Maria Kolehmainen, Anne Mustonen, Enni Nättinen, Martti Rönkkö, Harri Paakkari. Paavolan nuorisoseura 20.11.

Vaikka syksy on nyt harmaa ja synkkä, loistaa teatterin lämmin liekki Paavolan nuorisoseuran salista. Sinne on Sari Jaatinen ohjannut Ruukin Näyttämölle riipaisevan rakkaustarinan Liian paksu perhoseksi.

Kirjailija Sisko Istanmäen (s. 1927) suosituin näytelmä on kuin tälle harrastajaryhmälle kirjoitettu. Pitkän linjan ohjaajalla Sari Jaatisella on kykyä ja näkemystä valita teksti, joka saa ryhmän enemmän ja vähemmän kokeneet teatterintekijät ja persoonat esiin kiitettävässä valossa.

Esityksessä on paljon kohdallaan. Roolijako on osunut nappiin. Eteläpohjalaisittain murtava Kaisu olisi voinut ilmestyä kauppa-apulaiseksi sekatavarakauppaan myös näille kulmille.

Kaisu on Kaisumpi kuin toivoa saattaisi

”Kaisu, Kaisu, Kaisu” hokee Erni, äitinsä tiukassa otteessa elävä aikamiespoika, kun rakkaus on jo löytänyt kahden yksinäisen sydämet. ”Kookas neiti” Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit, Ernin äidin, keskenmenon ja koko näytelmän harteillaan.

Anu Holopainen on aivan mainio Kaisu. Hän on vahva siinä, että osaa näyttää kokonaisen Kaisun, sekä sisimmät kipeät tunteet että topakan ja räväkän työihmisen, jota elämä ei kyllä säästä eikä helli.

Eikä paljon elämäntoveri Ernikään (Marko Lehto), loppujen lopuksi.

Istanmäen kirjoittama Kaisu on ihana ihminen, ihanteellinen sukulaisrakkaudessaan, pitkämielisyydessään, ahkeruudessaan ja rakastettava rakkaudessaan. Silti elämä ottaa häneltä enemmän kuin antaa. Siinä mielessä Kaisu on traaginen hahmo, jonka habitusta ja rumaa murretta Ernin äiti ja sisko vielä pilkkaavat.

Haavoitettunakin Kaisu on kuitenkin sanavalmis ja oman elämänsä selviytyjä, siksipä kai näytelmä on niin tykätty.

Emilia Lajusen ja Suvi Oskalan duo luo tunnelmaa

Draamassa on kolme henkilöä, joiden tuleekin ärsyttää Kaisun puolelle asettuvaa katsojaa: Erni, joka ei pääse äidin tossun alta. Hienosteleva äiti Ellida (Anne Mustonen) ja Ernin pississisko Vivien (Enni Nättinen), jotka törsäävät ja kiusaavat. Hahmot ovat ääripäitä ja liioiteltuja kuten antiikin tragedioissa. Nämä kolme ja kesken mennyt lapsi heiluttavat Kaisua Jumalien keinussa.

Näytelmässä on useita menetyksiä, kuolemia. Istanmäki on kirjoittanut Kaisulle ystäväksi uskovaisen Annan (Riitta-Maria Kolehmainen), joka tuhoutuu ankarassa parisuhteessa.

Uneliasta takapajulan tunnelmaa luovat kaupan harvat asiakkaat, Järvinen (Martti Rönkkö) ja Järvisen poika (Harri Paakkari).

Istanmäen viisas näytelmä maistuu ja haisee elämältä. Episodien tunnemaisemia korostaa nauhalta kuultava Emilia Lajusen ja Suvi Oskalan duon kamarikansanmusiikki. Kaksikon viisikieliset viulut itkevät ja juhlivat Kaisun ja Ernin mukana.