Essee: Venäjä on kuin myrk­kys­kor­pio­ni, joka ei voi luon­teel­leen mitään

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Arvio: Au­dio­es­sees­sä aallot kei­kut­ta­vat yh­teis­tä venettä


Juha-Pekka Hotisen, Tero Leponiemen ja Kim Modigin audioessee käy läpi haaksirikkoa seurauksineen.
Juha-Pekka Hotisen, Tero Leponiemen ja Kim Modigin audioessee käy läpi haaksirikkoa seurauksineen.

Haaksirikko ja hedonismi

★★★ Kaksi miestä haaksirikkoutui purjeveneellä Helsingin edustalla keväisenä yönä 2018. Miehet selvisivät, mutta vene tuhoutui.

Audioessee käy läpi yhtä haaksirikkoa syineen ja seurauksineen, laajentuen pohtimaan yhteiskuntaa, markkinataloutta, hybristä: miksi kurkotamme jatkuvasti eteenpäin? Mihin se meidät johtaa?

Teos on kiinnostava ja kuulijaltaan tarkkaavaisuutta vaativa kokonaisuus. Esseessä vilisee siteerauksia niin tutkija Anu Kantolalta, toimittaja Saska Saarikoskelta kuin filosofi Epikurokselta ja arkkitehti Le Corbusieriltä.

Erilaisia elementtejä

Teos tuo mieleen Hannu Raittilan romaanin Pamisoksen purkaus (2005). Romaanin ensimmäinen puolisko käsittelee Helsingin edustalle lampaanlihalasteineen hylätyssä Pamisos-laivassa nauhoitettuja radiodokumenttinauhoja.

Nauhojen merkitys jää mysteeriksi, sillä dokumentin tekijä katoaa ja jättää jälkeensä sekavan kokoelman kakofoniaa. Romaanihenkilö Laura virittää nauhat kreikkalaiseen amfiteatteriin ja soittaa kaikki nauhanpätkät samanaikaisesti, muodostaen sirpaleisen äänikollaasin.

Myös Haaksirikko ja hedonismi yhdistelee erilaisia elementtejä, efektejä ja ajatuksia moniääniseksi kollaasiksi. Veden varassa oleminen kuvastuu aihevalinnan lisäksi siitä, kuinka eri kielikuvia ja siteerauksia yhdistellään.

Esimerkiksi haaksirikkoutuneiden puhe öisestä aallokosta rinnastuu ajatukseen koronan toisesta aallosta. Kuuntelija on mukana yhteisessä veneessä, joka keikkuu aalloilla.

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena