Ar­ve­lut­ta­vaa ma­te­riaa­lia si­säl­tä­vät videot le­viä­vät You­Tu­bes­sa – yhtiö kiristi lap­sil­le suun­nat­tu­jen si­säl­tö­jen val­von­taa

Videopalvelu YouTubessa leviävä ilmiö huolestuttaa vanhempia. Harmittomilta vaikuttavat videot saattavat sisältää lapsille sopimatonta materiaalia.

Videopalvelu YouTubessa leviää lapsille suunnattua, mutta heille sopimatonta sisältöä.
Videopalvelu YouTubessa leviää lapsille suunnattua, mutta heille sopimatonta sisältöä.
Kuva: SASCHA STEINBACH

Videopalvelu YouTubessa leviävä ilmiö huolestuttaa vanhempia. Harmittomilta vaikuttavat videot saattavat sisältää lapsille sopimatonta materiaalia.

Videoissa esiintyy yleensä lastenohjelmista ja -elokuvista tuttuja hahmoja, mutta ruudulla saattaa näkyä esimerkiksi väkivaltaa, alastomuutta tai ulosteisiin liittyvää huumoria. Animoidut tai näytellyt videot muistuttavat videopalvelun sivulla tavallisia lapsille suunnattuja sisältöjä, joten myöskään lasten vanhemmat eivät aina osaa varoa niitä.

Osa videoista on sekoittunut YouTuben automaattisiin toistolistoihin, joten valvomatta laitetta käyttävä lapsi saattaa altistua sisällölle ilman erillistä hakua.

Elsagate-nimellä yleisesti tunnetusta ilmiöstä ovat uutisoineet muun muassa New York Times, BBC ja ABC News. Noin vuosi sitten ensimmäistä kertaa huomioitu ilmiö on puhuttanut ihmisiä myös suomalaisilla keskustelupalstoilla.

Nimessä käytetty Elsa viittaa Disneyn Frozen-animaatioelokuvan samannimiseen prinsessaan. Hahmo esiintyy jossain muodossa useilla ilmiöön liittyvillä videoilla. Niin kuin tekevät myös Hämähäkkimies, Pipsa Possu ja Ryhmä Hau -piirretyn hahmot.

Monille epäilyttävää materiaalia sisältäville videoille on kertynyt miljoonia katselukertoja. Huolestuneet vanhemmat jakavat tietoa kyseenalaisista videoista Twitterissä #elsagate-tunnisteella.

Yhtiö tiukensi valvontaansa

Myös YouTube on huomannut epäilyttävien sisältöjen leviämisen. Yhtiö ilmoitti virallisessa blogissaan viime keskiviikkona tehostavansa valvontaansa perheiden suojelemiseksi.

– Viime kuukausina olemme huomanneet kasvavan trendin sisällöissä, jotka yrittävät näyttää perheille sopivilta, mutta eivät sitä selvästikään ole. Jotkut näistä videoista voivat olla sopivia aikuisille, osa sen sijaan on kokonaan sopimattomia. Teemme töitä poistaaksemme videot YouTubesta, yhtiön tuotehallinnan varajohtaja Johanna Wrightin allekirjoittamassa blogitekstissä sanotaan.

Tekstin viisikohtaisessa linjauksessa kerrotaan yhtiön ottavan käyttöön kovemmat otteet yhteisön sääntöjen noudattamisessa ja poistavan mainonnan perheille suunnatuista, mutta asiatonta materiaalia sisältävistä videoista.

Lisäksi yhtiö aikoo poistaa sopimattomat kommentit alaikäisiä sisältävistä videoista, ohjeistavansa perheyleisöille videoita tekeviä sisällöntuottajia ja lisäävänsä yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa.

Yhtiö kertoo poistaneensa jo yli 50 kanavaa ja tuhansia videoita tehostetun valvonnan johdosta.

Kaikkia videoita ei ole poistettu

Kaleva.fin maanantaina tekemässä kokeilussa ilmeni, että arveluttavia videoita löytyy edelleen sekoittuneena palvelun lapsille suunnattuihin soittolistoihin. 

YouTube-käyttäjät voivat tehdä videopalvelussa ilmoituksen epäsopiviksi kokemistaan sisällöistä. Yhtiön henkilökunta tarkistaa videoista ja käyttäjistä tehdyt ilmoitukset ja selvittää, rikkovatko ne yhteisön sääntöjä.

Yhtiön sääntöjen mukaan rikkomukset johtavat käyttäjätiliä koskeviin rangaistuksiin. Tili voidaan myös poistaa vakavien tai toistuvien rikkomusten takia.