Korona: Toimi näin, jos tulet ki­peäk­si tai epäilet ko­ro­na­tar­tun­taa – Ko­ko­sim­me PPSHP:n ja muiden toi­mi­joi­den ohjeet yhteen

Koronanyrkki: Ul­ko­ti­lo­ja kos­ke­via ra­joi­tuk­sia tar­kas­tel­laan uu­del­leen

Artisti maksaa Hit­lan­tik­ses­sa­kin

Suomalaissyntyinen virtuaalimaailman musiikkiyhteisö Hitlantis helpottaa löytöretkeilyä uuden levyttämättömän musiikin parissa. Hitlantiksen toimitusjohtaja Marcus Tilgman onkin luonnehtinut palveluaan indie-musiikin Spotifyksi.

Hitlantiksen nimen kuuluu keksineen muuan Ville Valo.
Hitlantiksen nimen kuuluu keksineen muuan Ville Valo.

www.hitlantis.com

Suomalaissyntyinen virtuaalimaailman musiikkiyhteisö Hitlantis helpottaa löytöretkeilyä uuden levyttämättömän musiikin parissa. Hitlantiksen toimitusjohtaja Marcus Tilgman onkin luonnehtinut palveluaan indie-musiikin Spotifyksi.

Hitlantiksessa artisti maksaa viisi euroa kuukaudessa saadakseen äänensä kuuluville. Biisien kuunteleminen on muille käyttäjille ilmaista, mutta niiden lataaminen maksaa 0-50 senttiä. 90 prosenttia summasta luvataan päätyvän artistille.

Hitlantiksen käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen kartta. Perusnäkymässä on hirvittävä määrä eri värisiä ja eri kokoisia pallukoita, jotka esittävät palveluun rekisteröityneitä artisteja. Pallukan väri määräytyy artistin valitseman genren mukaan, kun taas kokoon vaikuttavat fanien lukumäärä, taloudellinen tuotto ja palveluun liitetty materiaali.

Pallukan sijoittuminen kartalle puolestaan kertoo artistin suosiosta. Uudet artistit aloittavat Hitlantis-taipaleensa kartan reunoilta. Mitä lähempänä kartan keskustaa joku on, sitä kuumempi se on. Menestyminen vaatii artisteilta aktiivisuutta, mutta vastaavasti suosituimmat palkitaan keikoilla ja radiosoitoilla oikeassa maailmassa.

Hitlantiksen käyttäjien kirjavuudesta kertoo jotain se, että tämän hetken kuumimmat bändit ovat täysin eri puista veistettyjä. Helsinkiläinen popduo Viola on tyylikkään hienostunut, kun taas 2010-luvun Klamydiaksi luonnehdittu Veljekset perse ratsastaa räävittömillä teksteillään.

Muusikkopiireissä Hitlantis on saanut jokseenkin ristiriitaisen vastaanoton.

Suurin epäilys liittyy lähtökohtaan, että jälleen kerran artisti joutuu maksumieheksi. Periaatteessa bändi voi toki tienata latauksilla, mutta miksi kukaan haluaa ladata biisejä, kun ne voi kuunnella ilmankin.

Ainakaan vielä kukaan ei ole päässyt tienaamaan. Viola on myynyt kahdeksan biisiä, Veljekset perse kolme.

"Konsepti on mielenkiintoinen, mutta toistaiseksi minun on haastavaa nähdä bisnesmallia sen takana. Netti alkaa olla ääriään myöten täynnä innovatiivisia musiikinjakopalveluita, ja näistä suurin osa on artisteille täysin ilmaisia", Tommi Forsström Violasta toteaa.

"Toki palvelu on kehittynyt valtavaa vauhtia, joten tekijöillä on varmasti vielä ässiä hihassaan. Käyttöliittymä on ilahduttavan erilainen ja painottaa selkeästi löytämisen riemua, mutta riittääkö se koukuttamaan?"