Kolumni

Armi-saaga huipentuu

Muhoslaisten odotus palkitaan. Armi tulee kotiin. Suomen neitoa on odotettu pitkään ja hartaasti.

Muhoslaisten odotus palkitaan. Armi tulee kotiin. Suomen neitoa on odotettu pitkään ja hartaasti. Huhuja Armin Muhoksella käynneistä on aivan viime vuosina kantautunut myös Kalevan tietoon. Sähköistyneessä ilmapiirissä huhuja on tarkistettu ja aina on vedetty vesiperä.


Alkuaikoina vierailut eivät olleet salaisia, vaan ne olivat sen ajan mittapuun mukaan massiivisia mediatapahtumia.

Kalevan kellastuneet sanomalehtileikkeet kertovat, että lehti tapasi Armin useaan otteeseen, kun tämä vieraili filippiiniläisen miehensä kanssa Suomessa yhdistetyillä työ- ja lomamatkoilla. Samalla piipahdettiin myös Oulussa ja Muhoksella.

Näin aina siihen saakka kunnes koko kansan vävy Virgilio ”Gil” Hilario kuoli vuonna 1975. Armi vetäytyi julkisuudesta ja meni kolme vuotta myöhemmin naimisiin amerikkalaisen diplomaatin kanssa.

Pettyneet suomalaiset joutuivat seuraamaan rakastetun Armin tarinaa edelleen etäältä, kun tämä muutti miehensä perässä Yhdysvaltoihin.

Nyt ei tarvitse enää arvailla eikä odotella. Kunnanjohtaja Jukka Syvävirta sai maaliskuussa odottamatonta postia. Armi halusi tulla käymään. Armi on jo Suomessa mukanaan perheenjäsenistä koostuva kymmenhenkinen seurue.

Tänään 80 vuotta täyttävä suomalaisen naiskauneuden ikoni vierailee loppuviikosta Muhoksella. Luvassa on edustavat ja kotipitäjän tytärtä arvostavat juhlallisuudet. Tapaamiset ja kansalaistilaisuus kirkonkylän koululla tulevat pursuamaan ihmisiä ja mediaväkeä.

Armi Kuusela-Hilario-Williams on kuudenkymmenen vuoden ajan kiehtonut suomalaisten mielikuvitusta. Salaperäinen, kaunis, tyylikäs, arvoituksellinen ja julkisuudesta vetäytynyt maailmanluokan kaunotar.

Harvinaisten haastattelujen lisäksi media on muistanut kaunottaren merkkipäivät. Naistenlehdet ovat täyttyneet samoista kuvista ja samoista jutuista, joissa on kerrattu Armin elämäntarinaa. Sitä vähää, mitä itse asiassa siitä tiedämme.


Armi-saaga alkoi, kun hän hänet valittiin 17-vuotiaana Suomen neidoksi 1952. Samana vuonna hänet kukitettiin jo maailman kauneimmaksi naiseksi: Miss Universumiksi. Se oli menoa.

Mennessään seuraavana vuonna kruunaamaan seuraajaansa Filippiineille hän kaikkien suureksi hämmästykseksi jäi sille tielleen. Teinityttöiässä hän kihlautui paikallisen liikemiehen kanssa, meni naimisiin, synnytti viisi lasta ja eli ylellistä elämää.

Julkisuuteen välittynyt elämäntapa oli tyystin erilainen kuin naisten arki Suomessa. Se on vain lisännyt Armin elämän hohdokkuutta.

Kotimaan vierailuilla nähtiin vilahdus tyylikkäästä leidistä palvovan miehen ja lapsikatraan ympäröimänä.

Armin tarina oli voimaannuttavaa eliksiiriä sodan runtelemassa maassa. Maailman kauneimman neitokaisen titteli kohotti itsetuntoa vuosikymmeniä ja sai arvostamaan pohjoista kuulasta naiskauneutta.

Varmemmaksi vakuudeksi Armia kovasti muistuttava Anne Pohtamo kruunattiin 1975 Miss Universumiksi. Annelle ei kuitenkaan käynyt kuten Armille, vaikka läheltä liippasi. Anne palasi kotiin vanhan kihlatun kainaloon ja jätti amerikkalaisen ravintoloitsijan New Yorkiin.


Nuoruudenkuvat paljastavat, että Armissa yhdistyvät naapurintytön konstailematon sulous, mutta myös kansainvälisen kaunottaren upeus.

Puhtaat muodot, hyvät geenit ja mitä ilmeisimmin tunnollinen ulkonäöstä huolehtiminen ovat taanneet sen, että 80-vuotiaanakaan Armi ei ole harmaa mummeli, vaan pesunkestävä kaunotar.

Armia on palvottu ja palvotaan edelleen. Kalevan omistama Pohjoinen julkaisi 1993 valokuvakirjan Pohjois-Suomesta. Kannessa Armi lipuu avoautossa tukka hulmuten kukkapuska kädessä. Kannen kuvituksen vaihtoehtona oli myös Hossassa kaadettu hallava susi.

Lauantaina Muhoksen raitilla ryntäävien ihailijoiden ohella kannattaa tarkkailla Armin lasten ja lastenlasten reaktioita, kun rouvaa viedään.