Tilaajille

Ar­mah­taa­ko kevät Lapin suur­tul­vil­ta? Hanget pai­na­vat nyt enemmän kuin koskaan ti­las­to­his­to­rias­sa – katso ani­maa­tiois­ta, miten voi käydä, jos lumi sulaa ker­ral­la

Ennusteet ovat vielä ennusteita, mutta ennätyksiä rikotaan jo. Tältä näyttää Vuotsossa, joka on ollut maaliskuussa Suomen lumisin paikka.

Jouko Sieppi on mitannut lunta Sodankylän pohjoispuolisissa osissa 40 vuotta. Koko aikana hanki ei ole ollut yhtä korkea eikä niin painava kuin nyt. Mittakeppi painuu Vuotsossa syvälle. Konsulttiyritys Mitta Oy:llä työskentevät Jouko Sieppi ja Arto Raasakka keräävät veivattavalla mittauslieriöllä 120 luminäytettä kahdesti keväässä. Jouko Sieppi punnitsee lunta. Suuressa osassa Lappia se painaa jo nyt enemmän kuin keskimäärin huhtikuussa. Lumesta kirjataan useita tietoja tulvaennusteiden pohjaksi. Mitta Oy:n Jouko Sieppi ja Kemijoki Oy:n Marko Talvensaari toivovat kevättä, joka sulattaisi lumet useammassa erässä. Lumen vesiarvo eli lumikuorma tarkoittaa sitä, kuinka paljon tietty määrä lunta painaa vedeksi muutettuna. Yleisesti käytetty yksikkö on kg/m². Vuotsossa lumen vesiarvo vaihtelee 100–300 kg/m² välillä havaintojaksolla 1962–2019. Viime keväänä lumen vesiarvo oli Vuotsossa maksimissaan noin 200 kg/m². Tällä hetkellä lumen vesiarvo on Vuotsossa jo 250 kg/m². Keskimääräisen ennusteen mukaan lumen vesiarvo nousee 300 kiloon. Silloin se olisi vertailujakson 1962–2019 ylärajalla. Pahimman ennusteen mukaan lumen vesiarvo nousee Vuotsossa jopa 365 kiloon.
Jouko Sieppi on mitannut lunta Sodankylän pohjoispuolisissa osissa 40 vuotta. Koko aikana hanki ei ole ollut yhtä korkea eikä niin painava kuin nyt.
Jouko Sieppi on mitannut lunta Sodankylän pohjoispuolisissa osissa 40 vuotta. Koko aikana hanki ei ole ollut yhtä korkea eikä niin painava kuin nyt.
Kuva: Jussi Leinonen

Harjanvarsi hulahtaa hankeen melkein kokonaan. Konsulttiyritys Mitta Oy:n ympäristötöiden työnjohtaja Jouko Sieppi kurkkaa keppiin piirretyltä mitta-asteikolta lukemat Arto Raasakalle, joka toimii kirjurina.

– 116 senttiä.