Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Ärjän yössä häi­ri­köi kek­sit­ty luon­to­vi­haa­ja Erkki Jo­han­nes Tah­va­nai­nen: "Ih­mi­sel­lä on ku­siai­sen val­tuu­det!"

Ärjän taidefestivaalilla Oulujärvellä eivät kaikki silitelleet luontokysymyksiä myötäkarvaan.

Saarta kiertävä taidevaellus kesti auringonlaskusta auringonnousuun.
Saarta kiertävä taidevaellus kesti auringonlaskusta auringonnousuun.
Kuva: Janne Kˆrkkˆ

Ärjän taidefestivaalilla Ärjänsaaressa Oulujärvellä eivät kaikki silitelleet luontokysymyksiä myötäkarvaan. Auringonlaskusta auringonnousuun kestäneelle Ärjän yö -taidevaellukselle oli luotu henkilöhahmo, luontovihaaja Erkki Johannes Tahvanainen, joka häiriköi luonnonrauhaa ja kyseenalaisti ilmastonmuutoksen.

– Tiedemiehet keksivät ilmastonmuutoksen, Tahvanainen mekasti.

– Älkää kuunnelko, mitä luonto kuiskii!

Tahvanaista esitti uskottavan raivokkaasti Vaara-kollektiivin näyttelijä Panu Lyytinen.

Vaelluksella tuli vastaan karhuja, nymfejä, joulupukki ja pari norppaa. Metsästä löytyi työnarkomaani Korhonen verkostoitumasta. Rambomainen korpraali Hynynen listi mielestään epäsikiön eli kusiaisen.

Oulujärven Ärjänsaaressa järjestettiin viime viikonloppuna Ärjän taidefestivaali. Festivaalin osana järjestetty taidevaellus oli niin sanottu upottava taideteos.
Video: Janne Körkkö

Taidevaellus oli niin sanottu upottava taideteos, jossa yleisö kulki käsikirjoituksen mukaan tapahtumapaikoilla ja osallistui tiettyihin akteihin.

Ennen vaellusta mäntymetsikössä esiintyi etnomusikologi Tuomas Rounakari ja tutkijat puhuivat ympäristöahdistuksesta ja ilmastonmuutoksesta Suomessa.

– Suuret ympäristöongelmat aiheuttavat pelkoa, avuttomuutta, syyllisyyttä ja häpeää. On ihmisiä, jotka saavat ihan fyysisiä kiputiloja kuullessaan uudesta avohakkuusta tai kaivos- tai sellutehdashankkeesta, teologi ja ympäristötutkija Panu Pihkala totesi.

– Voi lipsahtaa eskovaltaojamaiseen optimismiin tai penttilinkolamaiseen pessimismiin. Ehkä jonkinlainen balanssi löytyy liikkeestä ja tietystä vaihteluvälistä.