Pääkirjoitus

Arhinmäen arvostelukyky petti pahasti Moskovassa

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) käväisi Moskovassa yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa heiluttamassa sateenkaarilippua kisakatsomossa.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) käväisi Moskovassa yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa heiluttamassa sateenkaarilippua kisakatsomossa. Hänen tarkoituksensa oli tukea Venäjän seksuaalivähemmistöjä ja osoittaa mieltään kesäkuussa voimaan astunutta ns. homopropagandalakia vastaan. Lain mukaan homoseksuaalisuudesta alaikäisille kertova voi saada sakkorangaistuksen.

Arhinmäen temppu osoittaa huonoa arvostelukykyä. Ihmisoikeuksien puolustamisessa ei ole mitään väärää. Arhinmäen asema itsenäisen valtion ministerinä vain on kokonaan toinen kuin kadunmiehen. Hän voi halutessaan ottaa minkä tahansa hallinnonalaansa kuuluvan asian esille venäläisen virkaveljensä kanssa kahden kesken ilman protestointia kaduilla.

On ministerin oman aseman kannalta täysin kestämätöntä, että hän pyrkii yhteistyöhön Venäjän hallituksen kanssa ja samaan aikaan vastustaa sitä julkisesti.

Ulkoministeriö unohti opastaa Arhinmäkeä siitä, ettei ulkosuhteita hoideta sisäpolitiikan keinoin, jolloin julkisilla teoilla kosiskellaan äänestäjiä. Eikä pahaa tekisi pieni oppitunti ympäristöministeri Ville Niinistöllekään, joka Facebook-kommentissaan tuki Arhinmäen tempausta. Nuoruuden kapinallisuus tuntuu palavan ministereiksi nousseissa miehissä edelleen korkealla liekillä. Auktoriteettien vastustaminen kiehtoo.

Kummatkin ovat unohtaneet olevansa nyt auktoriteetteja, joiden keinovalikoimaan kuuluu muutakin kuin marssiminen mielenosoituskulkueessa tai itsensä köyttäminen keloon suon reunalla.

Kansaa voi kosiskella muutenkin, esimerkiksi vierailemalla yt-neuvotteluista ilmoittaneen tehtaan työntekijöitä tukemassa, kuten vasemmistossa aiemmin tapana oli.