Apuraha ta­kai­sin lap­si­sek­si­tuo­mion vuoksi

Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta joutuu harkitsemaan tunnetun saamelaiskirjailijan lastenkirjaan saaman apurahan peruuttamista Rovaniemen hovioikeudessa lapsiseksistä langetetun vankeustuomion vuoksi.

Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta harkitsee tunnetun saamelaiskirjailijan lastenkirjaan saaman apurahan peruuttamista Rovaniemen hovioikeudessa lapsiseksistä langetetun vankeustuomion vuoksi.

Asiaan on puuttunut myös opetusministeriö, joka antaa rahat saamelaiskirjallisuuteen saamelaiskäräjien jaettavaksi. Kyse on tämän vuoden 4 000 euron apurahasta, jota ei ole vielä tilitetty.

Useita kirjoja saameksi ja suomeksi kirjoittanut 64-vuotias karigasniemeläinen Eino Guttorm tuomittiin hovioikeudessa 7- ja 10-vuotiaiden tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus alensi Lapin käräjäoikeuden tuomion, mutta tuomittu aikoo pyytää valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Tyttöjen hyväksikäyttöä on sattunut useita kertoja.

Suunnittelija Mikko Cortés-Téllez opetusministeriöstä oli torstaina yhteydessä saamelaiskäräjien kulttuurilautakuntaan, joka käsittelee asiaa 6. toukokuuta pidettävässä kokouksessa. Hän sanoo, että kirjailijan toiminnan ja apurahan perusteiden välillä on selvä ristiriita. Opetusministeriössä odotetaan kulttuurilautakunnan päätöstä ja katsotaan sen jälkeen, onko tarvetta puuttua vielä asiaan.

Tapauksen aiheuttamasta shokista selvinnyt kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Jouni Jomppanen sanoo olleensa täysin tietämätön koko asiasta.

"Ensiksi tuli mieleen, miten lapset tästä selviävät", sanoi Jomppanen. Hän pitää asiaa vakavana ja on valmis perumaan apurahapäätöksen.

Saamelaiskäräjät on tukenut Guttormia useana vuonna, koska häntä on pidetty valovoimaisena saamelaiskirjailijana. Viime vuonna hän sai 3 550 euron apurahan.

Valtion avustuslain mukaan apuraha voidaan perua, jos hakemuksessa on annettu vääriä tietoja tai apuraha on käytetty toisiin tarkoituksiin. Lapin läänin taidetoimikunnan pääsihteeri Kari Laine ja suunnittelija Cort´es-Te´llez eivät tiedä, että apurahaa olisi peruttu rikostuomion vuoksi.