Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Pääkirjoitus: Ve­ty­ta­lous voi tuoda pi­ris­tys­ruis­keen Poh­jois-Poh­jan­maal­le, mutta myös vas­tus­tus­ta on odo­tet­ta­vis­sa

Ap­teek­ka­ri pon­nis­taa her­käs­ti kuu­si­nu­me­roi­siin tu­loi­hin

Apteekkarit pääsevät parhaimmillaan miljoonatuloihin, mutta tuoreista verotiedoista ilmenee tulohaitarin olevan laaja.

Apteekki verotetaan apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekin yritysmuoto on lääkelain takia toiminimi.
Apteekki verotetaan apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekin yritysmuoto on lääkelain takia toiminimi.
Kuva: SILJA VIITALA

Apteekkarit pääsevät parhaimmillaan miljoonatuloihin, mutta tuoreista verotiedoista ilmenee tulohaitarin olevan laaja. Keskustelu kilpailun lisäämisestä apteekkialalla on käynyt tänä syksynä kuumana. Esillä on ollut muun muassa taloustieteen professori Ari Hyytisen vertailu, jonka mukaan apteekit takovat 90-100 miljoonan euron ylisuuret voitot sääntelyn ansiosta.

Töysän apteekin apteekkarin Elina Järvenpään verotettavat pääoma- ja ansiotulot olivat viime vuonna yhteensä 1,48 miljoonaa euroa. Töysän apteekki ei yllä suurimpien apteekkien joukkoon reseptien määrässä, mutta se valmistaa lääkkeitä myös muille apteekeille sopimusvalmistuksena.

Järvenpää kertoo seuranneensa mielenkiinnolla vauhdikasta apteekkikeskustelua.

- Itse olen sitä mieltä, että toimin terveydenhuoltoalalla, enkä näe sitä elinkeinopoliittisena tai liiketaloudellisena asiana, vaan nimenomaan terveysnäkökulmasta olen alan aikanaan valinnut, Järvenpää sanoo.

Lähtökohtana on Järvenpään mielestä se, että asiakkaita pyritään ohjaamaan rationaaliseen ja järkevään lääkehoitoon.

- Täysin markkinaehtoinen toiminta, jos se perustuu siihen, että myyntiä lisätään, ei vaan sovi lääkkeisiin, Järvenpää sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin alueita, joissa varmaan apteekkeja tarvitaan lisää.

Pikkuapteekeissa jäädään kauaksi huipputuloista

Apteekki verotetaan apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekin yritysmuoto on lääkelain takia toiminimi. Yliopistoapteekit ovat poikkeus, sillä ne eivät ole toiminimimuotoisia.

Reseptimäärillä mitattuna Suomen suurin apteekkialan peluri on Apteekkariliiton mukaan Yliopiston apteekki, jonka kautta hoidettiin viime vuonna vajaat 4,9 miljoonaa reseptiä. Toiseksi suurin oli apteekkari Pirjo-Riitta Ahokkaan Espoon Matinkylän apteekki noin 350 000 reseptillä. Ahokkaan verotettavat pääoma- ja ansiotulot olivat viime vuonna yhteensä vajaat 1,22 miljoonaa euroa.

Pienimmissä apteekeissa apteekkarien verotettavat ansio- ja pääomatulot jäävät kauaksi huipputuloista. Osalla apteekkareista verotettavat tulot jäävät vain muutamiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Verotietojen perusteella useiden pienempienkin apteekkien apteekkareiden ansio- ja pääomatulotulot yltävät kuitenkin yhteenlaskettuna noin 100 000 euroon.

Suomen Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjulan mukaan mediaaniapteekin tulos ennen veroja on noin 200 000 euroa. Apteekkien tulot näkyvät apteekkareilla ansio- ja pääomatuloina.

Apteekista saatavien tulojen lisäksi apteekkareilla voi olla muita tuloja. Lisäksi osa apteekkareista on yhtiöittänyt muun kuin lääkkeiden myynnin apteekissa. Näiden yhtiöiden osalta apteekkarien verotiedoissa näkyvät ne tulot, joita he ovat yhtiöistä tulouttaneet.