Martti Hetemäki: Suo­mel­la on kolme pahaa on­gel­maa, yksi niistä on EU:n nopein vel­kaan­tu­mis­vauh­ti

Koti-Kaleva: Koti Hei­nä­pääs­sä on kaunis ko­ko­nai­suus ja täynnä vei­kei­tä yk­si­tyis­koh­tia

Luitko jo tämän: Poliisi aloit­taa tut­kin­nan Oulun entisen yh­dys­kun­ta­joh­ta­jan toi­mis­ta

An­ti­se­mi­tis­min nousu Suo­mes­sa huo­les­tut­taa: ”Se on jo täällä”

Helsingin juutalaisen seurakunnan ylirabbiini Simon Livson on erittäin huolestunut Euroopassa voimistuneesta liikehdinnästä.

Juutalaisvastaisuuden pelätään kasvavan myös Suomessa. Helsingin juutalaisen seurakunnan ylirabbiini Simon Livson on hyvin huolestunut Euroopassa voimistuneesta liikehdinnästä. Hänen mielestään huolestuttavia merkkejä on nähtävissä jo aivan naapurimaassa Ruotsissa.

– Äärioikeistoa ja fanaattisuutta on ympäri Eurooppaa: Saksassa, Ranskassa, Englannissa ja Belgiassa. Ei tarvitse mennä kauemmaksi kuin Ruotsiin niin sielläkin on ihmisiä, jotka kieltävät holokaustin olleen tai ainakin sanovat, että sen merkitystä on vahvasti yliammuttu ja siellä menehtyneiden ihmisten määrää yliarvioitu.

Viime vuosina Helsingin juutalainen seurakunta on satsannut satojatuhansia euroja turvajärjestelmiinsä. Lisäksi se on saanut tukea turvallisuustilanteen valvontaan suurimpina juhlapyhinä poliisipartiolta.

Suomessakaan juutalaisvastaisuudelta ei ole Livsonin mukaan vältytty.

– Suomessahan se on jo levinnyt. Täällä on Magneettimedia, joka on hyvin antisemiittinen, selkeä kannoissaan ja vähättelee holokaustia. Se on jo täällä, Livson toteaa.

Livson toteaa, että natsien keskitysleirit olivat rikos ihmisyyttä vastaan. Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleiri vapautettiin 70 vuotta sitten.

Jo aiemmin seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik ilmaisi huolensa juutalaisiin kohdistuvista turvallisuusuhista muun muassa pääministerille ja poliisiylijohtajalle osoittamassaan avoimessa kirjeessä sen jälkeen, kun Charlie Hebdo -pilakuvalehden toimitukseen tehdyn iskun vanavedessä hyökättiin myös pariisilaiseen kosher-ruokakauppaan.

Tätä aikaisempi juutalaisiin kohdistunut isku tapahtui viime vuoden toukokuussa, kun juutalaiseen museoon tehdyssä iskussa kuoli kolme ja haavoittui yksi Brysselissä.