Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Anne Nuorgam puhuu val­tioi­den joh­ta­jil­le

"Vähän jännittää", myönsi utsjokelais-rovaniemeläinen Anne Nuorgam maanantaina.

Pohjoinen ääni etelässä. Anne Nuorgam pääsee puhumaan suoraan joukolle valtioiden päämiehiä.
Pohjoinen ääni etelässä. Anne Nuorgam pääsee puhumaan suoraan joukolle valtioiden päämiehiä.
Kuva: Markku Heikkilä

"Vähän jännittää", myönsi utsjokelais-rovaniemeläinen Anne Nuorgam maanantaina. Hänen oli määrä puhua tiistaina yleisölle, jollainen harvan pohjoissuomalaisen edessä on ollut.

Saamelaisneuvoston puheenjohtaja on yksi puhujista tiistaisessa pyöreän pöydän keskustelussa, jonka vetäjänä on Ruotsin pääministeri Göran Persson ja osanottajina edustajia 50 valtiosta. Kaikista ei valtionpäämies ole paikalla, mutta monesta joka tapauksessa.

Nuorgam edustaa pyöreän pöydän alustajien joukossa alkuperäiskansoja. Aiheena on, kuinka kestävä kehitys saadaan toteutumaan.

"Aion puhua arktisten alkuperäiskansojen kannalta siitä, miten saisi mukaan osallistumaan jokapäiväiseen päätöksentekoon ja miten todella voisi vaikuttaa asioihin. Köyhyyttä ei ole vain rahan puute, vaan myös se ettei kansoilla ole pääsyä päätöksentekoon ja perinteisille asuinsijoilleen", hän pohtii.

Nuorgam tuli Etelä-Afrikkaan jo viikkoa ennen YK-kokouksen alkua. Maailman alkuperäiskansat kokoontuivat Kimberleyhin omaan tapaamiseensa, jossa oli mukana parisataa kansaa noin 50 maasta. Palavereissa käytiin läpi kestävää kehitystä eri suunnilta. Ohjelmaan kuului myös vierailu pakolaisleirillä, jonne Etelä-Angolasta 12 vuotta sitten tuli 6 000 khoi-san -kansan jäsentä. Aids ja muut vaivat ovat vieneet tuhat, loput ovat yhä kuin unohdettuina loputtoman ankeissa oloissa.

Saamelaisilla on maailman alkuperäiskansojen joukossa vahva asema. Sitä kuvaa sekin, että saamelaisneuvosto on aloittanut omia kehitysyhteistyöprojektejaan Afrikassa. Uusin on alkamassa Botswanassa, Keniassa, Tansaniassa ja myöhemmin Namibiassa.

"Tavoitteena on lisätä järjestöjen ja kansojen vahvuuksia vaikuttaa politiikkaan ja lisätä voimavaroja", Nuorgam sanoo. Rahat tähän toimintaan tulevat Norjan valtiolta. (MH)