Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Am­mat­ti­ve­don­lyö­jä tekee jopa 15-tun­tis­ta työ­päi­vää

Tämän sanominen ääneen on vaarallista: jääkiekon MM-turnaus on osaavalle vedonlyöjälle kultakaivos.

Helsinki Tämän sanominen ääneen on vaarallista: jääkiekon MM-turnaus on osaavalle vedonlyöjälle kultakaivos.

Vaarallista siksi, että väite saa touhun kuulostamaan helpolta. Raumalainen ammattivedonlyöjä Juha Koivula on tehnyt päiväkausien pohjatyön ennen kisojen alkamista ja turnauksen aikana noin 15-tuntista työpäivää.

– Pelien katsomiseen menee päivässä 8–10 tuntia, sen päälle analysointia ja muuta tietojen kaivelua keskimäärin 6 tuntia. Pelien katsominenkaan ei ole lepoaikaa, koska havainnoinnin ohella kannattaa lyödä live-vetoja, hän kertoo.

Koivula tietää, missä asioissa Ranska on Kazakstania vahvempi ja millä todennäköisyydellä Venäjä voittaa Italian yli neljällä maalilla.

Ammattimainen vedonlyönti on nimenomaan todennäköisyyksien laskemista ja sopivan kohteen haravoimista sadoista vaihtoehdoista. Koivula on itsekin työskennellyt kertoimenlaskijana eräälle peliyhtiölle.

– Kaikista vedonlyöjistä ehkä alle viisi prosenttia tekee voittoa, hän arvaa.

Kisojen edetessä asetelmat selkenevät ja yllätykset vähenevät, mutta kaivoksessa riittää yhä louhittavaa.

– Alkulohkojen viimeisissä peleissä kannattaa pohtia kunkin joukkueen motivaatiota, Juha Koivula vinkkaa.

Lisäksi ottelunaikaisissa vedoissa on parhaimmillaan tarjolla jopa suurempaa etua kuin etukäteisvedoissa, hän lisää. Nopeasti vaihtuvissa tilanteissa voi syntyä virhearvioita.

– Esimerkiksi Veikkaus tarjosi Tanska–Ruotsi-ottelussa Tanskan tekemälle maalille ottelun toisessa erässä kertoimen 4,50, kun vastaava kerroin kansainvälisessä peliyhtiössä oli vain 2,40.

Näitä siis sattuu Veikkauksellekin, mutta kokonaisuutena MM-turnaus on kultakaivos myös heille. Viime kevään tavoin kisojen pelivaihto paukkuu kirkkaasti yli 10 miljoonan euron.

Toisin kuin useimmilla peliyhtiöillä, Veikkauksella ei ole panoskattoja edes suurpelureille muuten kuin live-vedoissa. Sekin kertoo voitollisen vedonlyönnin vaikeudesta.

Suomen tunnetuimman ammattivedonlyöjän Jorma Vuoksenmaan rakkain MM-kisamuisto juontuu Tshekkoslovakian-kisoihin 1992. Hän todisti paikan päällä, kun Ruotsia lytättiin surutta alkusarjan perusteella, vaikka ainoa tökkinyt asia oli maalinteko. Tre Kronorin välierävoitto ja mestaruus toivat hänelle jättitilin.

Ajat eivät ole ratkaisevasti muuttuneet. Arvoturnaukset ovat tuottoisia muutenkin kuin jääkiekossa.

– Nyt informaatiota on enemmän saatavilla ja pureksittuna, mutta tunnekiihko, jolla havaintoihin suhtaudutaan, on säilynyt entisellään ja jopa voimistunut, vihjepalveluyrittäjä Vuoksenmaa näkee.

Vuoksenmaa kutsuu tyypillistä ylireagointia ”noitavainoksi”; sellaisesta Jukka Jalonenkin selvisi viime keväänä mestariksi.

Hyvät turnausjoukkueet lämpenevät usein hitaasti eivätkä ole välttämättä nimekkäimpiä sakkeja.

– Yksi idoleistani, Latvian entinen valmentaja Olegs Znaroks on oikeasti hyvä valmentaja, vaikka näyttää ihan puliukolta, Vuoksenmaa poimii.