Am­mat­ti­tai­to karttuu um­pi­han­ges­sa

Pakkasta liki parikymmentä astetta, puuskaista itätuulta, heikkoa lumisadetta, nietokset maastossa parhaimmillaan 80 sentin vahvuiset. Siinä puitteet, kun 12:nnen kerran Pudasjärvellä järjestettävän umpihankihiihdon MM-kilpailun osanottajat sauvoivat taipaleelleen.

Pohjois-Karjalan miehet Jaakko Saaristo (vas.), Ari Komulainen, Rauno Kinnunen ja Antti Ticklén puolustavat Metsähallituksen ja Rajavartiolaitoksen värejä umpihankihiihdon MM-kisoissa.
Pohjois-Karjalan miehet Jaakko Saaristo (vas.), Ari Komulainen, Rauno Kinnunen ja Antti Ticklén puolustavat Metsähallituksen ja Rajavartiolaitoksen värejä umpihankihiihdon MM-kisoissa.

Pakkasta liki parikymmentä astetta, puuskaista itätuulta, heikkoa lumisadetta, nietokset maastossa parhaimmillaan 80 sentin vahvuiset.

Siinä puitteet, kun 12:nnen kerran Pudasjärvellä järjestettävän umpihankihiihdon MM-kilpailun osanottajat sauvoivat lauantaiaamuna taipaleelleen Pikku-Syötteen huipulta.

Matkaan lähti runsaat 300 kilpailijaa 89:stä joukkueesta sekä parikymmentä yksilösarjassa kisaavaa.Ensin katsellaan,
sitten kaikki peliin


Vajaan tunnin kuluttua ensimmäiset reppuselkäiset alkoivat ilmestyä Syötteen kansallispuiston luontokeskuksessa olevalle tehtävärastille. Heidän joukossaan oli Metsähallitus/Raja -joukkue, jossa hiihtävät Metsähallituksen erätarkastaja Jaakko Saaristo sekä rajavartijat RaunoKinnunen, Antti Ticklén ja Ari Komulainen.

"Tämä on meille oikeastaan ammattitaidon ylläpitoa", porukan johtaja Saaristo veisteli.

Saaristo on kisan yksi konkareista, sillä yhtään koitosta miehellä ei ole jäänyt vielä väliin.

"Vähän vaikealta tuntuu nyt, ehkä tähän on jo liikaa tottunut", hän naurahti.

Rauno Kinnunen on Pohjois-Karjalasta kotoisin olevan joukkueen ainoa ensikertalainen. Hän pääsi mukaan "kovien karsintojen jälkeen", kuten Jaakko Saaristo asian ilmaisi.

Kinnunen ei epäröinyt lähteä kisaan, sillä ainakin kunto koitokseen pitäisi riittää. Siitä hänellä on näyttönä kahden suden kiinni hiihtäminen kotimaisemissa. "Erävaelluskisoihin on tullut aikaisemmin osallistuttua. Katotaan nyt tämäkin koitos. Uutta kokemusta karttuu", Kinnunen tuumi.

Joukkue ei ole laatinut erityisempää taktiikkaa kisaa varten.

"Otetaan ensimmäinen päivä rauhallisesti ja hankitaan mahdollisimman paljon pisteitä kaikki vapaaehtoisetkin rastit kiertämällä. Sunnuntaina pannaan sitten hiihdossa kaikki peliin", Antti Ticklén selvitti.

Lauantaina joukkueilla ja muilla kilpailijoilla oli kymmenen tuntia aikaa käydä tehtävärastit läpi.Kisa pitää
asemansa


Pudasjärven Urheilijoiden järjestämä kilpailu on säilyttänyt asemansa vuodesta toiseen. Osanottajamäärä on vakiintunut runsaaseen 330-350:een kilpailijaan.

"Halutaan olla luonnossa samanhenkisten kanssa ja kilpailla ennen kaikkea itseään vastaan", kilpailun sihteeri Marko Koivula selittää tapahtuman suosiota.

Koivulan mukaan kisan voitosta saapuu kamppailemaan vuosittain tosissaan vain parisenkymmentä joukkuetta. Enemmistölle tärkeintä on luonto ja itsensä testaaminen talvisissa oloissa.

Kisajärjestäjä on palkinnut tapahtumaan kymmenen kertaa osallistuneet erityisellä umpihankineuvoksen tittelillä. Arvonimen on saanut kahden viimeisimmän vuoden aikana jo 25 henkilöä ja määrä kasvaa taas seitsemällä.

Uusien neuvosten joukossa ovat nyt myös ensimmäiset naiset, oululaiset Anja Koskenniska ja Raija Vilppola. Umpineuvoksettaret kilpailevat Owla-nimisessä joukkueessa, jonka kolme muutakin jäsentä ovat kotoisin Oulusta.