Am­mat­ti­kor­kea­kou­lu­opis­ke­li­jat siir­ty­vät YTHS:n piiriin vuoden 2021 alussa – maksu muuttuu ve­ro­luon­tei­sek­si

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS ja Kela ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka tuo kaikki korkeakouluopiskelijat YTHS:n palveluiden piiriin.

-

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS ja Kela ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka tuo kaikki korkeakouluopiskelijat YTHS:n palveluiden piiriin.

YTHS:n palvelut tulevat koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita 1. tammikuuta 2021 alkaen. Aiemmin AMK-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastasivat kunnat.

– Yhdenvertaisuus on ollut johtotähtenä palveluverkon rakentamisessa. Haluamme, että palvelut ovat kaikkien asiakkaidemme saatavissa ja saavutettavissa, sanoo YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta tiedotteessa.

YTHS:n asiakasmäärä kasvaa uuden sopimuksen myötä 125 000 tuhannesta 270 000 tuhanteen opiskelijaan.

Samalla uudistuu YTHS:n terveydenhoitomaksu, joka muuttuu veroluonteiseksi. Opiskelija maksaa maksun tästä lähtien Kelalle. Aiemmin ylioppilaskunnat ovat keränneet rahan jäsenmaksun yhteydessä.

Sopimus määrittelee myös YTHS:n uuden palveluverkon. Vuoden 2021 alusta lähtien YTHS:n lähivastaanottopalveluita on saatavana 52 paikkakunnalla. YTHS:n omia palvelupisteitä on 21 paikkakunnalla.

YTHS:n henkilöstö kasvaa sopimuksen myötä tuhanteen. Aiemmin työntekijöitä oli noin 550.

-
Kuva: YTHS

– 95 prosenttia opiskelijoista on YTHS:n omien palvelupisteiden piirissä ja loput saavat lähivastaanottopalvelunsa yhteistyökumppaneilta. Kumppaneiden avulla pystymme takaamaan opiskelijoille yhdenvertaisen palvelutason: voimme esimerkiksi tarjota laajemmat aukioloajat kuin mitä pystyisimme tarjoamaan osa-aikaisella henkilöstöllä. Pieni palvelupiste on myös haavoittuvainen mahdollisissa muutostilanteissa, kertoo YTHS:n laajentumisen projektipäällikkö Tiina Andersén.

Kaikilla YTHS:n asiakkailla on käytössä sama palveluvalikoima opiskelupaikkakunnassa riippumatta ja YTHS vastaa keskitetysti kaikkien opiskelijoiden hoidontarpeen arvioinnista. 

Hallituksen esitys korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa koskevaksi laiksi hyväksyttiin eduskunnassa 1. maaliskuuta 2019.