Alus­hou­su­sil­leen rii­su­tet­tua miestä pii­nat­tiin Jäälin so­ra­mon­tuil­la – Te­ki­jöil­le lähes 3 vuotta van­keut­ta

Oulun käräjäoikeus on antanut lähes kolmen vuoden vankeustuomioita osittain Jäälin soramonttualueella tapahtuneista rikoksista.

Oulun käräjäoikeus on antanut lähes kolmen vuoden vankeustuomioita osittain Jäälin soramonttualueella tapahtuneista rikoksista. Kuvituskuva.
Oulun käräjäoikeus on antanut lähes kolmen vuoden vankeustuomioita osittain Jäälin soramonttualueella tapahtuneista rikoksista. Kuvituskuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Oulun käräjäoikeus on antanut lähes kolmen vuoden vankeustuomioita osittain Jäälin soramonttualueella tapahtuneista rikoksista.

Se on tuominnut Antti Olavi Pennasen, Mikko Juhani Roustin ja Pasi Kimmo Juhani Saukkolan törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta kahdeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Kolmikko oli autossa, jonka kyytiin pyydettiin neljäs mies viime kesäkuussa. Hänen käskettiin tyhjentää taskunsa ja häneltä vietiin puhelin. Autossa miestä lyötiin nyrkillä kasvoihin ja häntä uhattiin lyödä puukolla, minkä jälkeen mies vietiin Jäälin soramonttualueelle yöaikaan.

Siellä mies riisutettiin alushoususilleen ja häntä lyötiin useita kertoja päähän ja vartaloon. Miestä myös muun muassa potkittiin päähän kun hän kaatui maahan, pistettiin puukolla noin 10 kertaa jalkapohjaan, neljä kertaa olkapäähän ja lyötiin nahkavyöllä useasti eri puolille vartaloa.

Uhri myönsi olevansa yhdelle tekijöistä velkaa 70 euroa, mutta silti väkivaltaa jatkettiin. Hänen ranteensa ympärille kiristettiin vyö ja hänet revittiin maasta. Miehen kaulaan kiedottiin johto ja häntä vedettiin pitkin soratietä.

Oikeuden mukaan uhrin kokema väkivalta oli voimakasta, vakavaa ja monipuolista. Hän menetti toistuvasti tajuntansa sen aikana. Lopuksi mies vietiin auton takakontissa Ouluun yhden tuomitun asunnolle. Hän sai hankittua apua seuraavana päivänä kun hänet vietiin A-Klinikalle.

Väkivallantekojen yhteydessä mieheltä vietiin muun muassa takki, lippalakki ja reppu.

Oikeus: Suunniteltiin etukäteen

Oikeuden mukaan uhrin kyytiin saaminen ja soramontulle ajaminen suunniteltiin etukäteen. Käräjäoikeus katsoo, että jokainen tuomituista osallistui merkityksellisellä tavalla rikosten toteuttamiseen.

– Huomioiden väkivallan käytön moninaiset tekotavat, uhrin puolustuskyvyttömyys kolmen rikoksentekijän edessä sekä tekopaikan erityinen pelotevaikutus tekoa on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, oikeus katsoo tuomiossaan.

Se määräsi tuomitut maksamaan uhrilleen erilaisia vahingonkorvauksia yhteensä 7000 euroa. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan tämän oikeuskuluja noin 2700 euroa.

Tuomittujen omat, yhteensä yli 20 000 euron oikeuskulut maksetaan valtion varoista.