Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Pääkirjoitus: Ve­ty­ta­lous voi tuoda pi­ris­tys­ruis­keen Poh­jois-Poh­jan­maal­le, mutta myös vas­tus­tus­ta on odo­tet­ta­vis­sa

Alp­pi­laan maan en­sim­mäi­nen paint­ball-ra­ta

Oulun kaupunki panostaa uusiin lajeihin pelikenttiä rakentaessaan. Nyt suunnitteilla on muuttaa kesän aikana Alppilan hiekkakenttä paintball-värikuulapelin harjoitusradaksi, ainoaksi laatuaan Suomessa.

Oulun kaupunki panostaa uusiin lajeihin pelikenttiä rakentaessaan. Nyt suunnitteilla on muuttaa kesän aikana Alppilan hiekkakenttä paintball-värikuulapelin harjoitusradaksi, ainoaksi laatuaan Suomessa.

"Tavoitteenamme on löytää uusia lajeja. Paintball on uusi, nouseva laji ja se voi innostaa ihmisiä liikkumaan", Oulun kaupungin liikuntasuunnittelija Mervi Uusimäki kertoo.

Paintball on lipunryöstöpeli, jossa pyritään erilaisia esteitä hyväksikäyttäen etenemään vastustajan lipulle ja samalla poistamaan mahdollisimman monta vastapeluria värikuulilla ampumalla. Lajissa kilpaillaan Suomessa ja Euroopassa.

"Alppilassa voimme tarjota hyvät harrastusmahdollisuudet. Harrastajat laittavat kentälle tekonurmen ja liikuntavirasto aitaa alueen turvaverkolla. Annamme harrastajille pysyvän paikan, johon he voivat pystyttää esteet", Uusimäki lisää.

Oulun lähialueilla paintball-harrastajilla on käytössään metsäalueita Oulunsalossa ja Hiukkavaarassa. Oulun alueella arvioidaan olevan jopa pari sataa lajista innostunutta.

"Tältä seudulta on puuttunut kunnonnollinen alue, ja olemme aiemmin käyneet harjoittelemassa Kemissä. On ainutlaatuista koko Suomen alueella, että saadaan tällainen kenttä ihmisten ilmoilta. Se helpottaa uusille lajin aloittamista", RumaQ-joukkueessa pelaava Jarkko Tervonen iloitsee.

Uusimäen mukaan lähellä olevat Välivainion, Niittyaron ja Castrénin urheilukentät korvaavat muiden lajien harrastajille Alppilan kenttää.

Rantalentopallokentät kovalla käytöllä

Viime vuosina useille uimarannoille on rakennettu kenttiä beach volleyta, eli rantalentopalloa varten. Niitä on nyt useimmilla Oulun uimarannoista ja uusia suunnitellaan muun muassa Kuusisaaressa jo olevan kentän seuraksi.

"Tavalliset lentopallokentät ovat jo vanhoja ja osa niistä on aika huonokuntoisia. Ne on perustettu avustuksella, jota liikuntavirasto jakoi asukasyhdistyksille. Alueen asukkailla on kenttien hoitovelvollisuus. Ongelmien vuoksi avustuksia ei enää anneta", ulkoliikuntapäällikkö Mika Puolitaival sanoo.

Kaakkurissa Sarasuontiellä on asukasyhdistyksen ja lentopalloseura Oulun Kiskon yhteistyössä perustamat neljä hyväkuntoista, hiekkapohjaista lentopallokenttää.

"Kentät ovat kesällä kovalla käytöllä. Siellä pelaavat Oulun kaikki seurat ja harrastajaryhmiä. Meillä oli maanantaina seuran puolesta kentän kunnostustalkoot", Oulun Kiskon varapuheenjohtaja Kari Kurvinen kertoo.

"Kesällä kentillä pelataan pareittan biitsiä kilpailumielessä. Harrastajaryhmät voivat kuitenkin pelata kentillä kuudella pelaajalla, verkon korkeus vain säädetään sopivaksi", Kurvinen kertoo kentän käytöstä.

Tavallisten harrastajien vaatimukset pelikenttiä kohtaan ovat viime vuosina muuttuneet. Nyt kivituhkakenttiä päällystetään tekonurmella kaupunginvaltuuston päätöksellä vähintään yhden kentän vuosivauhtia.

"Kivituhkapinnoite ei ole paras koululiikuntaan. Se on altis säille, kun se liejuttuu vesisateella ja pölisee kuivalla ilmalla", Mika Puolitaival perustelee.