Al­ku­vuo­des­ta omis­ta­jaa vaih­ta­nut ou­lu­lai­nen Mam­mut­ti­hir­si pääsi vel­ka­sa­nee­rauk­seen – Velkaa yli 17 mil­joo­naa euroa

Pasi Kohtalan ja Vesa Syrin omistama Kiinteistö Oy Syrkoh osti talousvaikeuksiin ajautuneen hirsitalovalmistajan tammikuussa.

Hirsitaloja Mammuttikoti- ja Mammuttihirsi-tuotemerkeillä markkinoinut oululainen Pohjois-Suomen Hirsitalokeskus Oy on päässyt yritys- eli velkasaneeraukseen. Yrityksellä on velkaa yli 17 miljoonaa euroa.

– Oulun käräjäoikeus hyväksyi hakemuksemme jo toukokuussa. Yrityssaneerausta valmistellaan, ja tavoitteena on, että saneerausohjelma vahvistettaisiin vielä loppuvuoden aikana, yrityksen toimitusjohtaja Pasi Kohtala kertoo.

– Oli välttämätöntä, että pääsimme saneeraukseen, tätä kautta haetaan uutta alkua. Yhtiöllä on edellytykset terveeseen ja pitkäjänteiseen liiketoimintaan.

Pasi Kohtalan ja Vesa Syrin omistama Kiinteistö Oy Syrkoh osti talousvaikeuksiin ajautuneen hirsitalovalmistajan tammikuussa. Keväällä uudet omistajat jo kertoivat, että yrityksen taloustilanne oli paljon odotettua heikompi.

– Lähtötilanne oli erityisen haastava. Nyt saneerauksen hyväksymisen jälkeen myös yrityksen rahoitus on saatu järjestettyä. Sekä omistajat että rahoittajat ovat olleet siinä mukana, toimitusjohtajana vasta kesäkuussa aloittanut Kohtala sanoo.

Yritys on myös palannut käyttämään Mammuttihirsi-brändiä Mammuttikoti-tuotemerkin sijasta.

Kohtalan mukaan yrityksellä on yhä noin 70 työntekijää, mutta keväästä lähtien osa heistä on ollut lomautettuna.

– Operatiivisissa työtehtävissä on nyt noin 50 henkeä.

Yhtiön viimeisimmät yt-neuvottelut päättyivät tällä viikolla.

– Henkilöstöä saatetaan joutua vähentämään, mutta mitään päätöksiä ei vielä ole tehty, joten mahdollisia vähennystarpeita en lähde ennakoimaan. Myynti on kehittynyt kesän jälkeen suotuisasti, joten työmääräkin on taas kasvanut. Mietimme yhdessä kaikkia mahdollisia toimia yhtiön tervehdyttämiseksi, Kohtala sanoo.

Monet yrityksen asiakkaat ovat olleet huolissaan tilaamiensa hirsitalojen kohtalosta.

– Uudet kohteet ovat edenneet aikataulussa. Vanhempien projektien osalta merkittäviä viivästyksiä ei ole vielä pystytty kuromaan umpeen, Kohtala sanoo.

– Asiakkaiden kanssa on käyty tilannetta läpi ja rakennettu suunnitelma jatkosta. Viivästyneitä toimituksia viedään eteenpäin.

Esimerkiksi yrityksen velkataakasta Kohtala toteaa, että saneerauksen selvitysvaiheessa kaikki asiat vielä tarkentuvat.

– Yhtiön tilanne ja historia käydään läpi juurta jaksaen. Käynnissä on myös erityistilintarkastus.