Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ala­ikäis­ten tu­ho­työt pu­hut­ta­vat: Va­hin­gon­kor­vaus­vas­tuu ei tunne ikä­ra­jo­ja, lap­si­kin joutuu kan­ta­maan vastuun teois­taan

Viime aikoina alaikäiset ovat tehneet mittaviakin vahinkoja. Viisitoistavuotias on rikosoikeudellisesti vastuussa, mutta vahingonkorvausvastuu ei tunne ikärajoja.

Alakylän koulun sytyttäjäksi paljastui selvästi alle 15-vuotias lapsi. Myös Vantaalla kahden lapsen epäillään sytyttäneen kaupan puuvaraston palamaan viime perjantaina.
Alakylän koulun sytyttäjäksi paljastui selvästi alle 15-vuotias lapsi. Myös Vantaalla kahden lapsen epäillään sytyttäneen kaupan puuvaraston palamaan viime perjantaina.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Rikosoikeudellinen vastuu ja vahingonkorvausvastuu menevät monesti sekaisin. Alle viisitoistavuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta vahingonkorvausvastuussa hän kyllä on. Nuori on itse vastuussa teoistaan, mutta korvauksen tulee olla kohtuullinen.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen, vaikka lapsi on vahingonkorvausvastuussa, ei kai aivan minkä ikäinen tahansa joudu korvaamaan?

– Alin ikäraja on seitsemän vuotta. Yleensä katsotaan, että viimeistään kymmenenvuotias ymmärtää mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

Miten maksettava summa määräytyy?

– Sitä harkittaessa on otettava huomioon teon laatu ja tekijän ikä. Onko teko ollut tahallinen, ja minkä laatuinen teko on ollut. Yleensä tahalliset korvattavat teot ovat pahoinpitelyitä tai tulipalojen sytyttelyitä.

– Voidaan käyttää myös asiantuntijatodistelua lapsen ymmärryksen tasoa arvioidessa. Esimerkiksi lääkärin lausunnolla voidaan koittaa hakea korvausvastuun alennusta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.