Facebookissa varoitetaan ikävästä videohuijauksesta. FB:n vaarat ohjesivusto kertoo, että Facebook-käyttäjät ovat saaneet epämääräisiä videoviestejä kavereilta. Viesteissä kehotetaan klikkaamaan linkkiä, joka todennäköisesti ohjaa käyttäjän haittaohjelmia sisältävälle sivustolle.
Ohjesivuston mukaan videohuijaus ”leviää kuin rutto”. Huijausviestiä kavereiden nimissä levittävän haittaohjelman on epäilty piileskelevän Google Chrome -selaimen lisäosissa.
F-Securen tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen pitää hyvin mahdollisena, että kyseinen haittaohjelma on levinnyt käyttäjien koneille selaimien lisäosien mukana. Mustonen sanoo, että tietokoneiden selainten lisäosat ovat ehkä kaikkein haavoittuvimpia haittaohjelmille.
– Käyttäjän ei tarvitse kuin klikata selaimella itsensä johonkin paikkaan, jossa automatiikka huomaa, että selaimen lisäosa on haavoittuva, automatiikka asentaa koneelle koodinpätkän, jonka kautta järjestelmä saastuu ja alkaa hyödyntää käyttäjän Facebook-tietoja ja levittää omilla mekanismeillaan samaa mainosviestiä muille Facebookin käyttäjille.
Mutta mitä niiden käyttäjien käyttöjärjestelmille käy, jotka klikkaavat videoviestissä olevaa linkkiä? Mustonen sanoo yleisellä tasolla, että huijauksilla pyritään yleensä saamaan käyttäjän kone haltuun.
– Käyttäjän kone voi liittyä osaksi isompaa bottiverkkoa, jossa saastunutta konetta etäohjataan jopa käyttäjän tietämättä.
– Tai sitten haittaohjelmalla kerätään käyttäjään liittyviä tietoja, ja voidaan asentaa vaikka pankkitroijalaisia.
Ohjesivusto neuvoo ilmoittamaan heti kaverille, jos saat tältä Facebookissa epämääräisen yksityisviestin. Sivustolla neuvotaan muun muassa tarkistamaan selaimen lisäosat ja vaihtamaan Facebook-tunnukset.
Tarkemmat neuvot täällä:
Mustonen sanoo, että sosiaalisessa mediassa kannattaa suhtautua varauksella erilaisiin tykkäysehdotuksiin ja erilaisiin kutsuihin, joista ei ole täysin varma.
– Kannattaa suhtautua aina varauksella kaikkeen, mikä näyttää liian hyvältä ollakseen totta.