Al Holista jää tahra nuh­teet­to­maan Haa­vis­toon – ris­ti­rii­tai­set lau­sun­not vai­keut­ta­vat ti­lan­net­ta

Pekka Haaviston (vihr.) nuhteettomaan julkiseen kuvaa jää ikävä tahra, kun perustuslakivaliokunta tutkii hänen virkatoimiensa laillisuutta al Holin kotiuttamispäätöksissä.

Kirsi Turkki.
Kirsi Turkki.
Kuva: Joel Maisalmi

Pekka Haaviston (vihr.) nuhteettomaan julkiseen kuvaa jää ikävä tahra, kun perustuslakivaliokunta tutkii hänen virkatoimiensa laillisuutta al Holin kotiuttamispäätöksissä. Tilanne vaikeutui tiistaina, kun valiokunnan kuultava olleiden Haaviston ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen lausunnoissa ilmeni ristiriitoja, ja valiokunta joutuu pyytämään lisäselvityksiä ulkoministeriöstä.

Joulukuussa alkanut tutkinta jatkuu pitkään kevääseen ja Haaviston kannalta ikävä asia pysyy julkisuudessa. Se oli osaltaan myös opposition kansanedustajien tarkoitus, kun he tekivät Haaviston toimista muistutuksen perustuslakivaliokunnalle.

Haaviston ansiolista politiikassa on pitkä. Viime keväänä hän oli kyselyjen suosikki seuraavaksi pääministeriksi. Vihreät oli Haaviston johdolla eniten kannatustaan lisännyt puolue huhtikuun eduskuntavaaleissa. Haavisto oli Alma Median syksyn kyselyssä ylivoimainen suosikki Sauli Niinistön seuraajaksi tasavallan presidenttinä.

Nyt vihreät menettää Ylen mittauksen mukaan kannatustaan ja suosiota syö Haavistoa ympäröivä al Hol -kohu. Haavisto selvinnee kohusta hallituspuolueiden tuella, mutta hänen uraansa ja mahdollisuuksiinsa vuoden 2024 presidenttipelissä Al hol -tutkinta hankaloittaa.