Oulun kaupunki: Oulu hakee kult­tuu­ri­joh­ta­jaa no­peal­la ai­ka­tau­lul­la

Pääkirjoitus: Net­ti­hui­jaus­ten tor­ju­mi­sek­si voi­tai­siin tehdä enemmän

Akselin ja Elinan hää­vals­si kutsuu tans­siin

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemoja ovat tänä vuonna Itämeri sekä 90 vuotta sitten käyty sisällissota. Ensimmäisenä tanssikappaleena kuullaan tänään Akselin ja Elinan häävalssi.

Linnan juhlissa riittää tänäkin vuonna tiivistä tunnelmaa, sillä vastaanotolle on kutsuttu noin 1 900 vierasta. Kuva vuodelta 2006.
Linnan juhlissa riittää tänäkin vuonna tiivistä tunnelmaa, sillä vastaanotolle on kutsuttu noin 1 900 vierasta. Kuva vuodelta 2006.

Tänään lauantaina suomalaiset asettuvat television ääreen katsomaan tasavallan presidentti Tarja Halosen ja hänen puolisonsa tohtori Pentti Arajärven järjestämää itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa, johon on kutsuttu kansakunnan vaikuttajat, eri tavoin ansioituneita ihmisiä ja presidenttiparin vuoden aikana tapaamia henkilöitä.

Tänä vuonna Presidentin linnaan kutsuttuja vieraita on noin 1 900, ja illan teemana on Itämeri. Tämän vuoksi kutsuvieraissa on paljon ihmisiä, jotka ovat työskennelleet paljon itämeren hyväksi.

Toinen teema on 90 vuotta sitten käyty sisällissota ja siihen liittyvä sovinto. Kutsuja on lähtenyt muun muassa sellaisille tieteen ja taiteen edustajille, joiden toiminta liittyy näihin aiheisiin.Kaikenlaista kalaruokaa


Aikaisempina vuosina Linnan juhlille päässeet ovat kehuneet kovasti tarjoiluja, joita vieraat hakevat omaan tahtiinsa noutopöydistä. Meren antimia suolaisista tarjottavista edustavat muun muassa kylmäsavusilakka-mätikakku, savusilakkapiirasta, savulohilepuska (jonkinlainen piirakka), silakkarulla, katkaraputorttu. Lisäksi tarjolla on muun muassa voileipäkakkua, savuporotorttua, pinaatti-juustopiirasta, lammasmukkusia ja aurajuusto-piparkakkutartaletteja.

Palan painikkeeksi voi naukkailla Kultarannan omenamehua, lähdevettä, sitruunasoodaa, olutta sekä puna- ja valkoviiniä. Viinejä on myös alkoholittomina vaihtoehtoina. Luonnollisesti vieraat nauttivat paljon puhuttua Linnan boolia, jonka aineksia presidentin kanslia ei paljasta.

Kahvin tai teen kanssa voi maistella herukkamoussekakkua, karpalo-valkosuklaakakkua ja manteli-marenkikakkua, joka korvaa vuodesta 1932 linnassa tarjotun Ellen Svinhufvud -kakun, koska kakkua linnaan toimittanut Stella-leipomo lopetti toimintansa.

Muita makeita herkkuja ovat omena-tervatähdet, suklaaperunaleivokset, ruis-puolukkanapit, lusikkaleivät, Kultarannan piparkakut, marmeladikaramellit ja valikoima muita makeisia. Tee ja kahvi ovat reilun kaupan luomutuotteita.

Vieraiden silmäniloksi Presidentin linna on koristettu 150 kukasta koostuvilla asetelmilla. Osa kukista on presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhasta. Paikalle on rahdattu teeman mukaisia luonnonmateriaaleja, kuten kaisloja ja kiviä.Valssia ja jatsia


Juhlia tv:stä seuraaville yksi mielenkiintoisimmista vaiheista on, kun vieraat saapuvat Linnaan ja jonottavat kättelemään arvoisia emäntää ja isäntää. Tapahtuman taustalla soittaa Kaartin soittokunta, joka myös tanssittaa juhlakansaa valtiosalissa.

Ensimmäisenä tanssikappaleena kuullaan Heikki Aaltoilan säveltämä ja sanoittama Akselin ja Elinan häävalssi, jota seuraa Usko Kempin tekemä Itämerivalssi.

Valtiosalin parketilla viihdyttää ennen tanssia soittokunnan Combo-yhtye, jossa laulaa Stadian jazz-linjalta valmistunut Inga Söder.

Tarja Halosen presidenttikaudella viime vuosina Linnassa on soinut myös jazz. Kolmannen kerroksen Keltaisessa salongissa soittaa Jukkis Uotila -trio, johon kuuluvat soittavat pianisti Jukkis Uotila, basisti Christian Spering ja saksofonisti Joonatan Rautio.