Lukijalta
Mielipide

Ajatus keskustakampuksesta on hyvä, mutta auttamatta myöhässä

Yliopisto olisi pitänyt alun alkaenkin sijoittaa keskustaan tai sen näppituntumaan, mutta onko siirto enää järkevää, kun koko Linnanmaa–Kaijonharju on rakentunut yliopiston ympärille?

Kalevassa julkaistussa jutussa (13.11.) yliopiston rehtori Jouko Niinimäki esitti, että Oulun yliopiston Linnanmaan kampus sijoitettaisiinkin tulevaisuudessa keskustaan. Syynä tähän on yliopiston vuokrakustannusten paisuminen, ja ratkaisua haetaan nyt vaihtoehtotarkastelun kautta yhdessä Oulun kaupungin kanssa – voisiko kampus sijaita tulevaisuudessa keskustassa?

Jos toiminta nykyisellä paikallaan Linnanmaalla ei ole kestävällä pohjalla tilakustannusten paisumisen takia, on perusteltua pohtia myös muita ratkaisuja.

Ajankohta julkiselle ulostulolle on kuitenkin erikoinen, sillä pitkään pöydällä olleista hankkeista Kemintien bulevardisointi, Linnanmaan uimahalli ja Linnanmaa–Kaijonharju kaavarunko on polkaistu viimeinkin käytiin, joista kaikki perustuvat yliopiston pysymiseen entisellä paikallaan.

Yliopiston (ja sinne vasta muuttavan ammattikorkean) häipyminen keskustaan olisi melkoinen keskisormen nosto koko alueen investoinneille ja kaupungin asemakaavoituksen uskottavuudelle.

Kun 60-luvulla mietittiin yliopiston sijoituspaikkaa, vaihtoehtoina olivat suolle sijoittamisen lisäksi Hupisaaret ja Virpiniemi. Hajauttaminen kuului ajan kaupunkisuunnittelun trendeihin, mutta myöhemmin on nähty, millaisia haasteita kampuksen sijainti aiheuttaa liikennejärjestelyihin ja miten se kuihduttaa keskustaa entisestään viemällä tuhannet opiskelijat pois pelipaikoilta.

"Ajankohta julkiselle ulostulolle on kuitenkin erikoinen, sillä pitkään pöydällä olleista hankkeista Kemintien bulevardisointi, Linnanmaan uimahalli ja Linnanmaa–Kaijonharju kaavarunko on polkaistu viimeinkin käytiin, joista kaikki perustuvat yliopiston pysymiseen entisellä paikallaan."

Ajatus keskustakampuksesta on hyvä, mutta auttamatta myöhässä. Yliopisto olisi pitänyt alun alkaenkin sijoittaa keskustaan tai sen näppituntumaan, mutta onko siirto enää järkevää, kun koko Linnanmaa–Kaijonharju on rakentunut yliopiston ympärille?

Entä mitä tehdä kilometrien laajuisella betonikolossilla, jos kampustoiminta lakkautetaan Linnanmaalla kokonaan? Miten käy tuhansien opiskelija-asuntojen? Pahimmassa skenaariossa siirtomahdollisuus jää kummittelemaan taustalle ja kampuksen kehittäminen pistetään jäihin, kuten Oulun yliopiston ylioppilaskuntakin kannanotossaan (19.11.) huolensa ilmaisi.

Näin ison mittakaavan muutoksia täytyy puntaroida huolellisesti niin kaavoituksen, kaupunkikuvan kuin muidenkin osa-alueiden kohdalla. Kaupungilla ei ole varaa jättää kampuksen toiminnan ympärille rakentuneita kaupunginosia oman onnensa varaan slummiutumaan, kun toisena vaihtoehtona on jatkaa yliopiston ja sen ympäristön kehittämistä nykyisellä sijainnillaan.

Tärkeää on huomioida myös mahdollisesta siirrosta aiheutuvat kustannukset ja ympäristövaikutukset. Nykypäivänä ekologinen ajattelu olisi hyvinkin suotavaa, jos edes harkitaan valtavan kampuksen dumppaamista ja kokonaan uuden rakentamista. Entä mitä kaupunki aikoisi pyyhkiä keskustasta kampuksen tieltä?

Vaihtoehtotarkastelu on aina tervettä toiminnan arvioimista, mutta tuntuu, että ajatus keskustakampuksesta on heitetty ilmoille vähän turhan kevyesti.

Paavo Koho

Eveliina Erkkilä

opiskelijat (kok.)

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.