Äi­tiys­lo­mal­ta MM-mi­ta­li­vauh­tiin – Venla Har­jul­le suun­nis­tus­prons­sia kes­ki­mat­kal­ta

Venla Harju avasi Suomen mitalitilin suunnistuksen MM-kisoissa Norjan Östfoldissa. Harju juoksi pronssille naisten keskimatkalla.

Venla Harju saavutti keskimatkan MM-pronssia myös kaksi vuotta sitten Virossa. Lisäksi Harjulla on MM-pronssia sprintistä vuodelta 2013 sekä kaksi viestimitalia.
Venla Harju saavutti keskimatkan MM-pronssia myös kaksi vuotta sitten Virossa. Lisäksi Harjulla on MM-pronssia sprintistä vuodelta 2013 sekä kaksi viestimitalia.
Kuva: SSL/Pirjo Valjanen

Venla Harju näytti mallia, miten äitiyslomalta palataan takaisin maailman suunnistusareenoille huippukuntoisena. Esikoistyttärensä viime lokakuussa synnyttänyt Harju, 29, riensi perjantaina keskimatkan MM-pronssille Norjan Östfoldissa. Sekä Harju että Venäjän Natalia Gemperle syöksyivät maaliin 5,5 kilometrin kisassa tasa-ajalla 40.05. Näin pronssi meni jakoon.

– Fysiikka on tuntunut kovemmalta mitä koskaan aiemmin. Keskimatkalla kokonaisuus oli jälleen hyvä ja menin itselleni sopivaa vauhtia loppuun asti. Jalat toimivat lopussa paremmin kuin pitkällä matkalla, Harju kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Himmeimpään mitaliin oli tunkua monesta suunnasta, sillä viidenneksi jäänyt Norjan Anne Margrethe Hausken Nordberg hävisi pronssikaksikolle kaksi sekuntia ja kuudenneksi tullut Sveitsin Sabine Hauswirthkin vain kolme sekuntia.

– Olin lopussa varma, että Gemperle ja Anne Margrethe Hausken menevät ohi, mutta onneksi sekunnit menivät nyt näin. Kisa oli sellaista perustekemistä. Tunne ei ollut mikään superhyvä, mutta pystyin malttamaan maastossa ja rauhoittamaan tilanteet, joten virheet pysyivät pieninä, Harju sanoi.

Harju saavutti keskimatkan MM-pronssia myös kaksi vuotta sitten Virossa. Lisäksi Harjulla on MM-pronssia sprintistä vuodelta 2013 sekä kaksi viestimitalia.

Keskimatkan MM-kultaan rynnisti Ruotsin Tove Alexandersson viiden sekunnin erolla Sveitsin Simona Aebersoldiin. Alexandersson juhli ykköstilaa myös keskiviikon pitkällä matkalla. Harju ja Gemperle hävisivät voittajalle minuutin ja 45 sekuntia.

Jättääkö Teini viestin väliin?

Harjun perässä muista suomalaisista Marika Teini oli yhdeksäs, Merja Rantanen 11:s ja Saila Kinni 22:s. Teini kertoi kisan jälkeen Ylen tv-lähetyksessä, ettei osallistu lauantain viestiin nilkkavaivojen takia. Maajoukkueen päävalmentaja Petteri Kähäri ei kuitenkaan asiaa vahvistanut tuoreeltaan.

– Viestikokoonpano on toistaiseksi Harju, Teini ja Rantanen ja sitä voidaan muuttaa tarvittaessa vielä lauantaina, Kähäri totesi.