Aiotko vuok­ra­ta skoot­te­rin Thai­maas­sa? Nämä asiat on hyvä ottaa huo­mioon

Moni suomalainen matkaa lähipäivinä Thaimaahan, jossa kovin turistisesonki osuu joulun ja uudenvuoden vaihteeseen.

Vuoden 2010 onnettomuustilastojen mukaan Thaimaassa kuoli 38,1 ihmistä 100 000 asukasta kohden.
Vuoden 2010 onnettomuustilastojen mukaan Thaimaassa kuoli 38,1 ihmistä 100 000 asukasta kohden.

Moni suomalainen matkaa lähipäivinä Thaimaahan, jossa kovin turistisesonki osuu joulun ja uudenvuoden vaihteeseen. Useat suomalaiset valitsevat liikkumiseen skootterin, joka on suosittu kulkuväline koko maassa.

Monet paikalliset vuokrauspalvelut eivät vaadi näytille kuin passin. Kokemusten mukaan poliisi voi Thaimaassa edellyttää myös skootterilla huristelevilta kansainvälistä ajokorttia.

– Thaimaassa on tietojemme mukaan kiristetty vaatimuksia, että kansainvälistä ajokorttia kysytään helpommin esimerkiksi ratsian yhteydessä, sanoo Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen.

Muutamat Autoliiton asiakkaat ovat Suokonautio-Hynnisen mukaan kertoneet, että Thaimaassa turisteille on kaupiteltu väärennettyjä kv-ajokortteja jopa viiden euron hintaan. Matkailupäällikkö arvioi, ettei riskiä kannata ottaa, sillä väärennetystä kortista sakotetaan.

Thaimaassa liikenneonnettomuudet ovat yleisiä. Vuoden 2010 onnettomuustilastojen mukaan Thaimaassa kuoli 38,1 ihmistä 100 000 asukasta kohden. Suomessa luku oli 4,7 vuonna 2012.

Suomen Bangkokin suurlähetystö muistuttaa verkkosivuillaan Thaimaan vasemmanpuoleisesta liikenteestä. Suurlähetystön mukaan liikenteessä tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta.

– Lukuisia turisteja menehtyy vuosittain liikenneonnettomuuksissa, erityisesti moottoripyöräonnettomuuksissa, eri puolella Thaimaata. Kypärän käyttö on suositeltavaa, suurlähetystön matkustajatiedotteessa sanotaan.

OP: Skootterit kannattaa jättää suosiolla väliin

OP:n vakuutusliiketoiminnan korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala suosittelee jättämään skootterit kokonaan väliin lomamatkalla maihin, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne.

– Kannattaa vakavasti harkita Thaimaassa ja Aasiassa ajamista ylipäätään, sillä siellä liikenne on hyvin eksoottista. Meidänkin asiakkaille sattuu vahinkoja kaikkina talvikuukausina.

Huhtalan mukaan OP kannustaa asiakkaitaan hankkimaan kv-ajokortin maihin, joissa sitä vaaditaan. Huhtala kuitenkin sanoo, ettei kv-ajokortin puuttuminen vaikuta millään tavalla vakuutuskorvauksiin matkavakuutuksesta.

– Tärkeintä on, että kuljettaja hallitsee vuokraamansa ajoneuvon – ja hyvähän olisi olla kotimaassa myönnetty ajokortti. Myös ilman sitä tai mahdollista kv-korttia Aasian liikenteessä sattuneet vahingot korvataan matkavakuutuksesta.

– Kun ajoneuvon vuokraa esimerkiksi Thaimaasta, on hyvä selvittää etukäteen, miten ajoneuvo on vakuutettu, mikä on omavastuu ja mitä liikennevakuutus kattaa. Kannattaa myös pyytää vakuutustietoja kirjallisesti nähtäville.

Älä jätä passia pantiksi

Suurlähetystön mukaan tie- ja vesiliikenneajoneuvot ovat harvoin vakuutettuja.

Ajoneuvoja vuokrattaessa on hyvä tarkistaa etukäteen kulkuneuvon kunto. Muuten asiakkaalta voidaan vaatia korvauksia vioista ja kolhuista, jotka eivät ole aiheutuneet omasta käytöstä. Kulkuneuvo kannattaa myös kuvata joka kulmasta etukäteen mahdollisen riitatilanteen varalta.

Ajoneuvoa vuokrattaessa omaa passia ei saisi jättää pantiksi. Suurlähetystö suosittelee jättämään ainoastaan passikopion.

Thaimaassa monet skootterit ovat kevytmoottoripyörän kokoisia. Suomessa pelkkä b-ajokortti ei oikeuta kevytmoottoripyörällä ajamiseen, mutta onnettomuustapauksissa ainakin OP ja If Vahinkovakuutusyhtiö suostuvat korvaamaan henkilövahinkoja myös b-kortilla kevytmoottoripyörää ajaneille vakuutetuille.

– Korvaamme näissä tapauksissa matkustajavakuutuksen mukaisesti, vaikka asiakkaalla ei olisi kevytmoottoripyörätasoista korttia, Huhtala sanoo.

B-luokan ajokortilla saa ajaa mopoa Suomessa. Mopoksi lasketaan enintään 50-kuutioinen pyörä. Esimerkiksi Thaimaassa monet skootterit ovat 125-kuutioisia.

Kolarit katsotaan lähes poikkeuksetta ulkomaalaisen syyksi

If:n korvausasiantuntija Pirjo Markkanen sanoo, että törkeän huolimattomuuden tai piittaamattomuuden takia korvaukset voidaan kuitenkin evätä kokonaan.

– Esimerkiksi humalassa ajaminen tai kova ylinopeus voidaan katsoa tällaiseksi törkeäksi piittaamattomuudeksi.

Huhtalan mukaan kypärättä ajamista ei katsota vakuutusta alentavaksi tekijäksi.

– Mutta kyllä se kypärä kannattaa olla päässä. Aivovammatapauksia tulee satunnaisesti vastaan, ja ne ovat niitä pahimpia onnettomuuksia.

Ennen ajoneuvon rattiin tai tankoon hyppäämistä on hyvä muistaa, että Thaimaassa liikenneonnettomuudet katsotaan lähes poikkeuksetta ulkomaalaisen aiheuttamiksi ja vahingonkorvausvaatimukset ovat usein suuria.