Sisäilma: Töissä sai­ras­tu­nut ou­lu­lais­po­lii­si voitti yk­si­näi­sen tais­te­lun­sa

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Luitko jo tämän: Saija Tarkin upea jää­kiek­ko­ura oli tahdon, ai­ka­tau­lu­tuk­sen ja luo­vuu­den mes­ta­ri­teos

Ai­kuis­ten pe­li­har­ras­tus li­sään­tyy

Tutkimusten mukaan pelaaminen ei ole enää pelkästään lasten tai nuorten asia, vaikkakin eläkeläiset pelaavat muita vähemmän.

Tutkimusten mukaan pelaaminen ei ole enää pelkästään lasten tai nuorten asia, vaikkakin eläkeläiset pelaavat muita vähemmän. VTT:n helmikuussa 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan 31-65 -vuotiaista miehistä 14 prosenttia ja 16 prosenttia naisista pelaa päivittäin. Viikoittain tai kuukausittain pelaavia miehiä on 62 prosenttia.

Vastaavasti puolet haastatelluista naisista pelaa viikoittain tai kuukausittain.

Olisi helppoa ajatella, että pelaavia eläkeläisiä olisi vähemmän, joko laitteiden vieraannuttavuuden tai uuden median pelosta, mutta tutkimus osoittaa muuta: jopa 29 prosenttia eläkeiässä olevista naisista pelaa päivittäin.

Kaiken kaikkiaan eläkeiässä olevista 60 prosenttia naisista ja 47 prosenttia miehistä pelaa digitaalisia pelejä.

Kansainvälisen pelijärjestön IGDAn mukaan 35-65 -vuotiaat pelaavat lähinnä helposti opittavia ja nopeasti uudelleenpelattavia casual-pelejä. Pelaajaryhmänä he arvostavat pelin nautittavuutta ja helppoa käyttöönottoa, kun taas pitkäaikainen pelille omistautuminen tai pelaamiseen sitoutuminen on heille epämieluisaa.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan suurin casual-pelaajien ryhmä on 35-50 -vuotiaat naiset. Tämän pohjalla aikuisväestöllä on jo kiinteä suhde digitaalisiin peleihin, jota voitaisiin hyödyntää erilaisiin hyötytarkoituksiin, kuten vaikkapa liikuntaan tai muistivireyteen.

Varsinainen liikunnallinen pelaaminen on kuitenkin vielä suhteellisen harvinaista. VTT:n tutkimukseen haastatelluista 72 prosenttia ei ollut kokeillut liikunnallisia pelejä, ja kiinnostus oli suhteellisen neutraalia. Ajatellen ikääntyvää väestörakennetta Suomessa, kaikki liikuntaa ja terveyttä edistävät työkalut ovat hyödyllisiä, myös pelattavat sellaiset.