vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Ai­heut­taa­ko pa­lau­tus­juo­ma kal­juun­tu­mis­ta? Näin vastaa pro­fes­so­ri

Verkossa kiertää parhaillaan englanninkielinen artikkeli, jossa väitetään, että palautusjuomat voivat nopeuttaa kaljuuntumista.

-
Kuva: Colourbox

Verkossa kiertää parhaillaan englanninkielinen artikkeli, jossa väitetään, että palautusjuomat voivat nopeuttaa kaljuuntumista.

Kyse on brittiläisen Daily Starin jutusta, jossa hiustensiirtoihin erikoistuneeksi lääkäriksi tituleeratun henkilön kerrotaan väittäneen, että kuntoilun jälkeen nautittavat proteiinipitoiset palautusjuomat voisivat nopeuttaa hiustenlähtöä.

Näitä väitteitä on siteerattu myös suomenkielisissä julkaisuissa.

Brittilääkäri sanoo jutussa Daily Starin mukaan näin: ”proteiinijuomat sisältävät hyvin usein kasvuhormoneja, kuten kreatiinia ja DHEA:a, mitkä eivät ainoastaan kasvata lihasmassaa vaan myös lisäävät testosteronitasoja”.

Lääkärin pointti on siis se, että palautusjuomia juomalla elimistön testosteronitaso lisääntyisi, mikä edistäisi mieshormoni DHT:n tuotantoa elimistössä. DHT-hormoni edistää hiustenlähtöä.

Väitteistä oudon tekee se, että kaupassa myytävät proteiinijuomat eivät sisällä kasvuhormoneita eikä kreatiini ole kasvuhormoni. DHEA on steroidi, joka teoriassa voi aiheuttaa miehillä hiustenlähtöä, mutta sitä ei kaupan palautusjuomista löydy.

Kasvuhormonit eivät toimi suun kautta otettuna

Terveysliikunnan professori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli J. Heinonen Paavo Nurmi -keskuksesta, Turun yliopistosta sanoo, että palautusjuomat voivat sisältävät kreatiinia – elimistön luonnollista yhdistettä. Kuntoilijoiden keskuudessa suosittu ravintolisä saattaa hieman lisätä lihasmassaa käytön aikana.

– Kreatiinilla ei tosin ole vaikutusta hormonieritykseen, Heinonen sanoo.

Professorin mukaan kasvuhormoneita tai kasvutekijöitä ei ole hyödyllistä edes nauttia suun kautta.

– Kasvuhormonit pitää antaa injektiona, muuten ne hajoavat ruoansulatuskanavassa eivätkä tuota toivottuja vaikutuksia.

Heinonen myös miettii, että mikäli artikkelissa mainitulla kasvuhormonilla olisi tarkoitettu insuliinin kaltaista kasvutekijää, siitäkään ei olisi mitään hyötyä suun kautta nautittuna.

– Joten teoriassakin voidaan torpata artikkelissa kuvailtu vaikutusmekanismi, sillä sellaisia vaikutuksia ei synny suoliston kautta.

– Jos spekuloidaan vielä lisää, niin kasvuhormonit ovat niin kalliita aineita, ettei niitä laitettaisi palautusjuomiin. Siinä ei olisi mitään mieltä kenenkään kannalta.

DHEA-hormoni on myös Suomessa reseptilääke, joten sitä ei saa edes lain mukaan olla lisättynä kaupan palautusjuomiin. Fimealta vahvistetaan Lännen Medialle, ettei heidän tietojensa mukaan missään Suomessa myytävissä elintarvikkeissa ole kyseistä hormonia.

Kuntoilu ei vaikuta hiustenlähtöön

Brittilehden jutussa myös väitettiin, että myös lihasmassaan kasvatukseen tähtäävä voimakuntoilu saattaisi nopeuttaa hiustenlähtöä. Professori tyrmää tämänkin väitteen.

– Muuten hyvä, mutta päinvastoin. Kaikki kova harjoittelu on sellaista, että se laskee hieman kehon testosteronipitoisuutta. Viimeistään muutaman päivän kuluttua testosteronitasot nousevat normaalille tasolle.

Jutun mukaan kestävyysurheilu sen sijaan ei vaikuttaisi hiustenlähtöön. Heinosen mukaan kuntoilumuodolla ei ole mitään väliä eikä tekemistä hiustenlähdön kanssa. Hiustenlähdössä on useimmiten kyse perinnöllisistä taipumuksista.

– Se, mikä miehillä vaikuttaa pääasiassa hiuksiin on oma luontainen hormonipitoisuus ja kuinka korkea se on. Jos hiustenlähtöön pystyisi vaikuttamaan palautusjuomalla, se ei olisi enää palautusjuoma vaan lääke.

Palautusjuomat eivät siis aiheuta kaljuuntumista.