Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Ahmed Ladarsi vie mämmin ilo­sa­no­maa

Tuoksu opastaa perille. Nora-instituutin opetuskeittiössä käy niin kova hyörinä, että sekaan on vaikea päästä. Mämmiä on uunissa, pöydällä ja kakkuvuoissa. Ahmed Ladarsi pyörii oppilaiden joukossa kuin hyrrä.

Ahmed Ladarsi tietää, mitä kaikkea mämmistä saa aikaan. Marjo Mustanhoja seuraa, kun valkosuklaata sulatetaan tryffeleitä varten.
Ahmed Ladarsi tietää, mitä kaikkea mämmistä saa aikaan. Marjo Mustanhoja seuraa, kun valkosuklaata sulatetaan tryffeleitä varten.
Kuva: Arja Päivärinta

Tuoksu opastaa perille. Nora-instituutin opetuskeittiössä käy niin kova hyörinä, että sekaan on vaikea päästä. Mämmiä on uunissa, pöydällä ja kakkuvuoissa.

Ahmed Ladarsi pyörii oppilaiden joukossa kuin hyrrä. Hänellä näyttää olevan silmät selässäkin, sillä hän ehtii joka paikkaan, vaikka työn alla on samaan aikaan monta eri ruokalajia.


Ladarsi on tullut päiväksi
kertomaan ja näyttämään, mihin kaikkeen suomalaisesta mämmistä on. Niinpä mämmi itsessään on tehty jo aamutuimaan ja nyt siitä jalostetaan "suolaista ja makeaa", kuten maestron määritelmä kuuluu.

Suolaisiin kuuluvat ainakin mämmileipä ja Brie- ja camembert-juustoilla höystetty quiche eli piirakka. Makeaa edustavat mämmikakku, mämmipohjainen rahkakakku ja mämmitryffelit.

Jos tässä ei ole riittävästi vaihtoehtoja, Ladarsi kaivaa esille Mämmi-kirjan, jonka hän julkaisi viime vuonna. Siinä on kaiken mahdollisen mämmitietouden lisäksi hänen 80 parasta ohjettaan, joissa mämmi on yhtenä ainesosana.

"Mämmi on ainoa aito suomalainen perinneruoka. Kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän muunnelmia kansainvälisesti tunnetuista ruuista. Mämmiä ei valmisteta missään muualla kuin Suomessa", Ladarsi sanoo.

Koska kyseessä on näin ainutlaatuinen tuote, Vuonna 2004 perustettu Suomen Mämmiseura, jonka puheenjohtaja Ladarsi on, aikoo toimittaa mämmin maailmanmaineeseen esittelemällä sen Shanghain maailmannäyttelyssä ensi vuonna.

Vitsistä alkanut rakkaus mämmiin on ollut kestävää laatua. Ahmed Ladarsi tuli Italian Helsingin-lähetystöön keittiömestariksi vuonna 1977. Totta kai tunisialaismiehellä maistatettiin mämmiä.

"Kokin ei parane olla ennakkoluuloinen. Maistoin ja myös pidin siitä heti."

Ladarsi on toiminut mämmin apostolina pitkään. Monet radio- ja televisioesiintymiset erityisesti pääsiäisen tienoilla ovat levittäneet mämmin ilosanomaa.

Mämmi jakaa edelleen mielipiteet. Siitä pidetään tai sitten ei.

"Ennakkoluuloja aiheuttaa yhtä paljon ulkonäkö kuin maku. Mämmi ei saisi maistua kitkerälle. Pomeranssinkuori ei ole aito suomalainen mauste, joten en käytä sitä mämmissä".

Nykyisin Ladarsi työskentelee opistoisäntänä ja keramiikan opettajana Vantaan Aikuisopistossa. Kokin työt hän jättänyt, mutta käy yhä opettamassa mämmitietoutta.

"Kokin ammatti on stressaavaa. Kokin pitää olla hyvällä tuulella ja rakastaa työtään. En koskaan ajattele ruuan terveellisyyttä, maku on minulle tärkeintä."