Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Agnico Eagle tuotti kultaa en­nä­tys­mää­rän, mutta Kit­ti­län kai­vok­sen laa­jen­nus odottaa yhä lupaa oi­keu­des­ta

Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa toimivat kaivosyhtiöt hyötyivät viime vuonna metallien korkeista hinnoista, mutta kustannuksetkin nousivat.

Agnico Eagle rajoittaa Kittilän kaivoksen tuotantoa, koska luvat sen kasvattamiseen päätyivät oikeuteen. Kyse on lähinnä kaivoksen kuivatusvesistä ja niiden päästöistä. Arkistokuva purkuputkesta Loukiseen.
Agnico Eagle rajoittaa Kittilän kaivoksen tuotantoa, koska luvat sen kasvattamiseen päätyivät oikeuteen. Kyse on lähinnä kaivoksen kuivatusvesistä ja niiden päästöistä. Arkistokuva purkuputkesta Loukiseen.
Kuva: Anssi Jokiranta

Kittilän kultakaivoksen omistava Agnico Eagle kertoi torstaina, että yhtiö tuotti viime vuonna ennätysmäärän kultaa ja kassavirtaa. Yhtiön mukaan se on onnistunut myös kasvattamaan malminetsinnän avulla mineraalivarantojaan, mikä lupaa hyvää tulevien vuosien tuotannolle.

Kittilässä tuotettiin viime vuonna kultaa 217 000 unssia eli reilut 6 700 kiloa. Suurin osa Agnico Eaglen kaivostoiminnasta sijoittuu kuitenkin Kanadaan.

Kittilän kaivoksen tilanne on ristiriitainen, sillä luvitus hidastaa Agnico Eaglen pyrkimystä nostaa malminlouhinta 1,6 miljoonasta tonnista kahteen miljoonaan tonniin vuodessa. Agnico Eaglen mukaan kullan tuotanto kasvaisi silloin vajaalla tuhannella kilolla. Rahassa kyse on kymmenistä miljoonista euroista vuodessa.

Lupa-asia on käsiteltävänä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Agnico Eagle odottaa, että tuomioistuimen päätös tehdään tämän vuoden jälkipuoliskolla. Yhtiö on valmistautunut lisäämään tuotantoa heti, kun se saa siihen luvan.

Agnico Eagle aikoo käyttää tänä vuonna kymmenen miljoonaa euroa tutkimuskairauksiin Kittilän kaivoksen ympärillä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.