Ag­gres­sii­vi­ses­ti leviävä mus­ta­täp­läi­nen val­taa­ja­ka­la löy­det­tiin Oulun edus­tal­ta – se syö lähes mitä tahansa

Oulun vesiltä on löydetty ensimmäistä kertaa aggressiivisesti leviävä vieraskalalaji, mustatäplätokko.

Mustatäplätokko pärjää hyvin eri lämpötiloissa ja suolapitoisuuksissa.
Mustatäplätokko pärjää hyvin eri lämpötiloissa ja suolapitoisuuksissa.
Kuva: Suvi Saarnio/Metsähallitus

Oulun vesiltä on löydetty ensimmäistä kertaa aggressiivisesti leviävä vieraskalalaji, mustatäplätokko. 

Metsähallituksen mukaan aikaisempi pohjoisin havainto lajista Suomen rannikolla oli Raahesta, mutta perjantaina kalastaja nappasi mustatäplätokon pyydykseensä Kattilakallan edustalta Kellosta.

Metsähallituksen meritiimi varmisti, että havainto on pohjoisin varmistunut mustatäplätokon esiintymä Suomessa.

Mustatäplätokko pärjää hyvin eri lämpötiloissa ja suolapitoisuuksissa. Se syö lähes mitä tahansa, muun muassa muiden kalojen mätimunia. Mustatäplätokko valtaa alaa muilta kaloilta, ja erityisesti kutuaikaan se käyttäytyy aggressiivisesti ja karkottaa alueeltaan muut pohjakalat.

Mustatäplätokko havaittiin Suomen rannikolla ensimmäisen kerran vuonna 2005. Se on kulkeutunut Itämereen 1990-luvulla Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelta luultavasti laivojen painolastivesien mukana tai munina runkoon kiinnittyneenä.

Mustatäplätokon tunnistaa selkäevän mustasta täplästä. Sen yleisväritys on vaaleahkosta tummaan, kyljissä saattaa näkyä suuria laikkuja. Kutuasuinen mustatäplätokkokoiras on lähes musta.

Jos kohtaat mustatäplätokon, ilmoita siitä sivustolle www.vieraslajit.fi.

Metsähallitus tekee kesällä vedenalaiskartoituksia. Kaksi venetiimiä liikkuu Tornion ja Siikajoen välisellä alueella kesäkuusta elokuun loppuun. Vedenalaisesta kasvillisuudesta ja luontotyypeistä kerätään tietoa sukeltamalla, videoimalla ja kahlaamalla rantoja vesikiikarien avulla.