Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

ADC sulkee vii­mei­sen yk­sik­kön­sä Oulussa

OULU Amerikkalaisen ADC Telecommunicationsin ainoa Suomessa sijaitseva yksikkö ADC Wireless Finland Oy suljetaan syksyn aikana.


OULU
Amerikkalaisen ADC Telecommunicationsin ainoa Suomessa sijaitseva yksikkö ADC Wireless Finland Oy suljetaan syksyn aikana.

Oulun Hiirosessa tuotekehitystyötä tekevässä yksikössä aloitettiin tiistaina yt-neuvottelut, joiden tarkoituksena on yksikön lakkauttaminen.

"Meitä on ollut Hiirosessa 21 henkilöä tuotekehitystoiminnassa. Viikko sitten saimme neuvotteluesityksen yt-neuvottelujen aloittamisesta ja tänään neuvottelut sitten käynnistyivät. Näillä näkymin lopetetaan yksikön toiminta lokakuun loppuun mennessä", sanoo tuotekehityspäällikkö Tapio Frantti.
Hiirosen toimipaikan myötä ADC tai ADC Solitra katoaa kokonaan Oulun katukuvasta ja kaupungin yrityshistoriasta.Lauri Kuokkasen
peruja


Amerikkalainen ADC osti 1996 kempeleläisen Lauri Kuokkasen perustaman radiotaajuuskomponentteja valmistavan yrityksen Solitran. Kymmenen vuotta vanhan Solitran myyjä oli nykyinen Elektrobit Groupin toimitusjohtaja Juha Sipilä, joka oli tullut Solitran toimitusjohtajaksi 1992 ja yhtiön pääomistajaksi 1994. Kuokkanen oli jättänyt Solitran 1993. Sipilä hankki Solitra-kaupoilla itselleen miljoonien omaisuuden.

ADC Solitra Oy toimi aluksi Suomessa Oulussa, Ruukissa ja Kempeleessä. Toiminta keskitettiin vähitellen Ouluun entiseen Merijalin tehtaaseen.

Viime syksynä amerikkalainen Remec-konserni osti ADC:ltä vanhan Merijalin kiinteistön ja siellä toimineen tukiasemakomponentteihin keskittyneen liiketoiminnan. Remecillä on tällä hetkellä Oulussa noin 450 työntekijää ja Ruukissa töissä on kymmenkunta henkilöä.

ADC halusi pitää itsellään vielä toisen liiketoimintayksikön eli mastovahvistinjärjestelmät, joka oli paljon tukiasemapuolta pienempi. Mastovahvistinten tuotanto siirrettiin Skotlantiin ADC:n tehtaaseen, mutta tuotekehitysyksikkö jäi vielä Ouluun ADC Wireless Finland -nimen alle.

"Meillä ei ole ollut viime syksyn jälkeen lomautuksia tai irtisanomisia. Maailmanlaajuinen tietoliikennelama on saanut konsernin sopeuttamaan kustannuksia ja meidän lisäksi sopeutustoimet koskevat konsernin toimintoja eri puolilla maailmaa", Tapio Frantti kertoo yksikön lopettamisen syistä.

Minnesotassa pääpaikkaansa pitävä ADC Telecommunications oli ilmoittanut jo keväällä 2001 strategisista uudelleenjärjestelyistä sekä merkittävistä säästötoimista, jotka siis jatkuvat yhä. Yhtiön verkkosivujen mukaan ADC-konsernin palveluksessa on noin 10 000 henkilöä, kun vielä marraskuussa 2000 yhtiössä oli yli 22 000 työntekijää.