Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ää­nes­tä­jät ym­mäl­lään - maa­kun­ta­vaa­leis­ta vähän tietoa, vielä ei tie­de­tä, mistä on kysymys

Kiinnostus maakuntavaaleja kohtaan on laimeaa. Tiedotuskampanjat maakunnista alkavat kesällä.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo ymmärtävänsä hyvin, että kiinnostus maakuntavaaleihin on laimeaa. Maakuntavaaleja suunnitellaan ensi lokakuun loppuun.
Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo ymmärtävänsä hyvin, että kiinnostus maakuntavaaleihin on laimeaa.
Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo ymmärtävänsä hyvin, että kiinnostus maakuntavaaleihin on laimeaa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Kiinnostus maakuntavaaleja kohtaan on laimeaa. Tiedotuskampanjat maakunnista alkavat kesällä.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ymmärtää hyvin, että kansalaisten kiinnostus on hyvin laimeaa lokakuuhun suunniteltuja maakuntavaaleja kohtaan. Kaks - Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän tutkimuksen mukaan alle puolet suomalaisista on kiinnostunut maakuntavaaleista. Eurovaaleista on kiinnostunut joka toinen.

– En ole yllättynyt tuloksesta. Kansalaisilla ei ole riittävästi tietoa maakuntavaaleista ja en siitä heitä moiti, Jääskeläinen analysoi tutkimustulosta.

Jääskeläinen huomauttaa, että tietoa ei edes voi vielä olla, koska lainsäädäntöä ei ole olemassa ja vaalien järjestämisestäkään ei ole varmuutta. Sotea- ja maakuntauudistusta sekä soten valinnanvapautta koskeva lait on tarkoitus käsitellä eduskunnassa kevään aikana. Maakuntavaalit voidaan järjestää lokakuussa, jos lait on hyväksytty heinäkuun alkuun mennessä.

Jääskeläisen mielestä maakuntavaalit pitäisi mieltää hieman samoin kuin kuntavaalit.

– Monista samoista asioista on kysymys. Maakuntahallinnon keskeinen asia on päättää sosiaali- ja terveyspalveluista. Aiemmin näihin asioihin otettiin kantaa kuntavaaleissa.

Tietovyöry syksyllä

Jääskeläinen uskoo, että kiinnostus maakuntavaaleihin viriää, kun tiedotuskampanjat maakunnista ja niiden tehtävistä aloitetaan. Tiedotusta hoitavat yhteistyössä valtiovarainministeriö, kuntaliitto ja oikeusministeriö. Valtiovarainministeriön kuntaosasto ja kuntaliitto keskittyvät kertomaan, mitä maakunnat ovat ja miksi ne on perustettu. Oikeusministeriö viestii maakuntavaaleissa äänestämisestä.

Jääskeläisen mukaan tiedotuskampanjat aloitetaan jo kevään aikana, mutta varsinainen tietovyöry ajoittuu ensi elokuun- ja lokakuun välille.

Ehdolle lähtevillä oltava aikaa

Maakuntavaalien ehdokkuudesta käydään parhaillaan kovaa keskusteluja. Puolueet myös jo asettavat ensimmäisiä ehdokkaitaan. Esimerkiksi rkp on ehdottanut, että istuvat kansanedustajat eivät asetu ehdolle tulevissa maakuntavaaleissa. Puolueen mielestä yhden ja saman ihmisen ei tulisi osallistua poliittiseen päätöksentekoon kolmella eri tasolla. Demokratian näkökulmasta katsottuna ei ole järkevää olla mukana paikallistasolla, valtakunnallisella tasolla ja tämän lisäksi vielä maakuntatasolla, rkp perustelee.

Monet puolueet taas ovat toivoneet kansanedustajia maakuntavaalien vetureiksi. Jääskeläisen mukaan lainsäädännöllä ei ehdokkuutta voida estää.

– Minun mielestäni olisi tärkeää, että ne ehdolle lähtevillä henkilöillä olisi riittävästi aikaa hoitaa luottamustehtäviään ja he tulisivat toimimaan kyseissä luottamuselimissä, eikä toimintakykyä turvattaisi vain varavaltuutettujen kautta.

Ikääntyneet kiinnostuneita maakuntavaaleista

Kaks-Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta ilmeni, että ikä on yhteydessä kiinnostukseen vaaleista. Mitä ikääntyneempi väestöryhmä, sitä innostuneempi se on maakuntavaaleista. Nuorimmat ikäluokat ovat kaikkein kiinnostuneimpia eduskuntavaaleista.

Kuntatyyppi on myös yhteydessä näkemyksiin. Maaseutumaisissa kunnissa asuvista keskimäärää useampi on kiinnostunut maakuntavaaleista. Pääkaupunkiseudulla taas ollaan muita viehättyneempiä eurovaaleista.

Puoluekannan mukaan maakuntavaalit kiehtovat keskustan ja kokoomuksen tukijoita.

Maakuntavaalit

Hallitus on antanut eduskunnalle jo viime keväänä esityksen sote- ja maakuntauudistuksesta. Paketin kolmas osa soten valinnanvapauslaki annetaan eduskunnalle ensi viikolla.

Mikäli eduskunta hyväksyy kaikki kolme lakipakettia 1. heinäkuuta mennessä, niin Suomessa järjestetään maakuntavaalit 28. lokakuuta.

Maakunnan ylintä päätösvaltaa käyttää maakuntavaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan vaaleilla.

Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Maakuntia on 18 kappaletta. Pienimmissä maakunnissa valitaan vähintään 59 valtuutettua ja suurimmissa vähintään 99 valtuutettua.

Ehdokashakemukset on tehtävä maakuntavaalilautakunnalle viimeistään 18.9.2018.

Maakuntavaltuustot aloittavat toimintansa 1.1.2019.

Jatkossa maakuntavaalit järjestetään samaan aikaan kuntavaalien kanssa.