Tatuoinnit: Näin syntyy mui­nais­ta­tuoin­ti ou­lu­lai­sen Hanni Airikan kä­sis­sä: vä­li­nei­nä ora­pih­la­jan piikki, jau­het­tua hiiltä ja Kos­ken­kor­vaa

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Aal­to-yli­opis­ton pro­fes­so­ri nimitti yli­opis­toa moit­ti­nei­ta opis­ke­li­joi­ta "ka­he­leik­si" ja kehotti me­ne­mään muualle opis­ke­le­maan – sanoo kom­ment­te­ja nyt iro­niak­si

Aalto-yliopiston markkinoinnin laitoksen professori Henrikki Tikkanen kertoo, että hänen esittämänsä kommentit yliopiston opetusta kritisoineista opiskelijoista olivat "ironisia".

Long Play julkaisi viime tiistaina jutun Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelman vetäjän, vanhemman lehtorin Tuomas Laitisen toiminnasta. Kuvakaappaus Long Playn sivustolta.
Long Play julkaisi viime tiistaina jutun Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelman vetäjän, vanhemman lehtorin Tuomas Laitisen toiminnasta. Kuvakaappaus Long Playn sivustolta.
Kuva: Kaleva

Aalto-yliopiston markkinoinnin laitoksen professori Henrikki Tikkanen kertoo, että hänen esittämänsä kommentit yliopiston opetusta kritisoineista opiskelijoista olivat "ironisia". Tikkanen puolustaa sanavalintojaan STT:lle sähköpostitse.

Verkkojulkaisu Long Play julkaisi tiistaina jutun, jossa joukko Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelman opiskelijoita syytti vanhempaa lehtoria TuomasLaitista epäasiallisesta käytöksestä.

Opiskelijoiden mukaan Laitinen olisi haukkunut heitä ja suosinut systemaattisesti valikoituja opiskelijoita. Aalto-yliopisto on aloittanut selvityksen Laitisen toiminnasta esitetyistä syytöksistä.

Tikkanen kommentoi asiaa kollegansa Facebook-päivityksessä. Tilapäivitys oli vielä myöhään perjantaina julkinen, mutta lauantaina se ei ollut enää julkisesti nähtävissä.

Professori kutsui jutussa esiintyneitä opiskelijoita muun muassa "kaheleiksi" ja "dissidenteiksi". Laitiseen hän viittasi toteamalla, että "taide tarvitsee hullut neronsa".

–  Käsittääkseni ARTS (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) on muodin alalla maailman huippua. Nämä opettajat kai sen huipun ovat luoneet, ja nyt muutama dissidentti yrittää tuhota sen, Tikkanen kirjoitti.

Ei tietoja tapahtuneesta

Tikkasen mukaan kommentit olivat ironisia ja irrotettu kontekstistaan.

–  Ajojahdit ja some-lynkkaukset ainakin ovat maailmalla lisääntyneet ilmiönä, hän kommentoi STT:lle.

Lisäksi Tikkanen kertoo, ettei tiedä muodin oppiaineen tapauksesta mitään. Hän kuvailee olevansa "riviprofessorina pelkkä akateeminen työläinen".

–  Nämä kommentit olivat yleisiä havaintoja liittymättä suoraan tähän keissiin, josta minulla ei ole tietoja.

"Eivät edusta yliopiston linjaa"

Aalto-yliopiston opetusta ja tutkimusta johtava provosti Kristiina Mäkelä kommentoi Twitterissä myöhään perjantaina, etteivät Tikkasen kommentit edusta Aalto-yliopiston linjaa.

–  Aalto edellyttää henkilöstöltään ja opiskelijoiltaan toisia kunnioittavaa käyttäytymistä kaikissa tilanteissa, hän kirjoitti.

Mäkelä korosti STT:lle lauantaina, että Aalto-yliopiston jäseniä sitoo yliopiston code of conduct, eettisten ohjeiden sääntö.

Hän sanoo, että sen mukaisesti selvitetään Laitisen toiminnasta esitetyt syytökset ja myös muiden henkilöiden asiaan liittyvät kommentit.

–  Nämä tapahtumat osoittavat, että meillä on tarve tarkastella kriittisesti toimintakulttuuriamme.

Mäkelä ei osaa toistaiseksi arvioida, kuinka kauan selvitysten tekemisessä kestää. Hän ei myöskään ota kantaa siihen, valmistuvatko selvitykset toisistaan erillään vai yhtä aikaa ja kerrotaanko niiden tuloksista julkisuudessa.

–  On hirvittävän tärkeää, että asiat täytyy ensin selvittää. Asiaan liittyviä henkilöitä pitää ensin kuulla, ja toimenpiteet voidaan määrittää vasta sitten. En halua enkä voi mennä asioiden edelle.