Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

8,6 kiloa lai­ton­ta nuuskaa toi sak­ko­tuo­mion ja tu­han­sien eurojen ve­ro­las­kun

Rovaniemen hovioikeus on antanut tuomion tapauksessa, jossa mies oli tuonut laittomasti reilut 8,6 kiloa nuuskaa Ruotsista Suomeen.

Lain mukaan nuuskaa saa tuoda Ruotsista Suomeen enintään 1,5 kiloa omaan käyttöön.
Lain mukaan nuuskaa saa tuoda Ruotsista Suomeen enintään 1,5 kiloa omaan käyttöön.
Kuva: Kaleva

Rovaniemen hovioikeus on antanut tuomion tapauksessa, jossa mies oli tuonut laittomasti  reilut 8,6 kiloa nuuskaa Ruotsista Suomeen. Miehen tuoman nuuskan määrä ylitti sallitun tuontimäärän 305 purkilla.

Lain mukaan nuuskaa saa tuoda Ruotsista Suomeen enintään 1,5 kiloa omaan käyttöön.

Mies tuomittiin tupakkatuoterikkomuksesta ja veropetoksesta 40 päiväsakkoon. Maksettavaa tuli 240 euroa. Lisäksi miehen piti maksaa yli 3100 euroa verottajalle maksamatta jääneistä tupakka- ja arvonlisäveroista.

Mies myönsi oikeudessa teon, mutta kiisti tahallisuuden. Hän sanoi, ettei ollut tiennyt nuuskan maahantuontirajoitusten muuttumisesta. Hän kertoi luulleensa, että nuuskaa saa tuoda rajattomasti omaan käyttöön.

Kemi-Tornion käräjäoikeus oli tuominnut miehen aiemmin 60 päiväsakkoon. Käräjäoikeus katsoi, että mies oli syyllistynyt salakuljetukseen ja veropetokseen. Hovioikeus muutti salakuljetuksen tupakkatuoterikkomukseksi, ja samalla sakko pieneni.

Hovioikeus perusteli rikosnimikkeen muuttamista korkeimman oikeuden linjauksella. Sen mukaan kyseessä on tupakkatuoterikkomus, jos nuuska on tuotu omaan käyttöön. Hovioikeuden mukaan tapauksessa ei ole näytetty toteen, että mies olisi tuonut nuuskaa myyntitarkoituksessa.