Mainos

7 mi­nuut­tia Kemin suur­hank­kee­seen – Pa­rem­paa si­jain­tia lähellä Suomen suu­rim­pia teol­li­suus­lai­tok­sia on vaikea löytää

Keminmaan Rajakankaalle valmistuu yrityspuisto, jonka huippusijainti houkuttaa etenkin sellaisia yrityksiä, jotka tarjoavat palveluitaan sekä Kemin, että Tornion suuntaan. Oli osaamisala sitten teollisuus tai palvelut, Keminmaassa on liiketoiminnalle tilaa.

Keminmaan valmistuvasta yrityspuistosta on lyhyt matka sekä Kemiin että Tornioon. Puiston suunnittelussa on otettu yritysten toiveet jo kaavoitusvaiheessa huomioon.
Keminmaan valmistuvasta yrityspuistosta on lyhyt matka sekä Kemiin että Tornioon. Puiston suunnittelussa on otettu yritysten toiveet jo kaavoitusvaiheessa huomioon.

Keminmaan Rajakankaalle valmistuvasta yrityspuistosta on seitsemän minuutin ajomatka Metsä Fibren Kemin tehdastyömaalle ja 15 minuutin matka Tornion teollisuuskeskittymään. Haaparannan kautta on maayhteys koko Eurooppaan. Rautatie kulkee vieressä, ja lentokenttä sekä Kemin Ajoksen satama ovat nekin lähietäisyydellä. Ouluun ja Rovaniemellekään ei ole kuin reilun tunnin ajomatka.

– Moni keminmaalainen kulkee töissä jossakin alueen suuryrityksistä. Ulkopaikkakuntalaisille tulee usein yllätyksenä, että Meri-Lapin alue tuottaa todella merkittävän osan Suomen bruttokansantuotteesta ja viennistä. Tämän parempaa sijaintia näiden Suomen suurimpien teollisuuslaitosten läheltä on vaikea löytää, Keminmaan kunnan elinkeino- ja hankekoordinaattori Seppo Selmgren toteaa.

Yrityspuistoon rakentamaan jo kesäkuussa

Keminmaan teollisuusalueella toimii jo noin sata yritystä, joissa on yhteensä tuhatkunta työntekijää. Uusi yrityspuisto tulee edellisen laajennukseksi Kemi-Tornio moottoritien varteen.

Yrityspuiston ensimmäiset uudet toimijat pääsevät aloittamaan rakennustyöt kesäkuun aikana. Keminmaan kunnan mittausteknikko ja kaavoittaja Pekka Mäkelän mukaan alueelle on jo tehty hyvin varauksia.

– Kaikkiaan 45 tontista on varattu yhdeksän, kuudelle eri toimijalle. Siellä on muun muassa logistiikka-alan yrityksiä ja rengasliikkeitä. Tontit sopivat hyvin monenlaiseen liiketoimintaan.

Rajakankaan tontit ovat pääsääntöisesti isoja, mutta tonttirajoja voidaan muokata yrityksen tarpeiden mukaan. Tontit sopivat Pekka Mäkelän mukaan hyvin monenlaisille yrityksille.
Rajakankaan tontit ovat pääsääntöisesti isoja, mutta tonttirajoja voidaan muokata yrityksen tarpeiden mukaan. Tontit sopivat Pekka Mäkelän mukaan hyvin monenlaisille yrityksille.

Rajakankaan yrityspuiston tontit ovat kooltaan noin 5000–15 000 neliömetriä. Mäkelä kuitenkin korostaa, että yrityksiä palvellaan joustavasti.

– Muutoksia tonttien kokoihin pystytään vielä tässä vaiheessa tekemään helposti kunkin yrityksen tarpeisiin sopiviksi. Tarvittaessa kannattaa olla suoraan yhteydessä minuun.

Yritysten kasvumahdollisuudet on optimoitu

Erinomaisen sijaintinsa lisäksi Keminmaa on tunnettu yritysmyönteisyydestään. Yritykset otetaan Keminmaassa lämpimästi vastaan. Lupa-asiat käsitellään tehokkaasti ja kunnan asiantuntijoilta saa tukea ja neuvoa esimerkiksi erilaisten tukien hakemiseen. Keminmaa kuuluu kokonaisuudessaan Leader-alueeseen, joten yritysten on mahdollista saada investointitukea myös sitä kautta.

–  Olemme pyrkineet optimoimaan yritysten kasvumahdollisuudet kaikin tavoin. Sellaiset tekijät kuin keskeinen sijainti, erinomainen infra, lähialueen vahva vientiteollisuus sekä toimiva yritysyhteistyö ovat avaintekijöitä menestymiselle. Alueelta löytyy myös hyvin osaavaa työvoimaa, Selmgren sanoo.

Seppo Selmgren uskoo, että Kemin Metsä Fibren tehdashanke tuo hyvää buustia Keminmaan elinkeinoelämään.
Seppo Selmgren uskoo, että Kemin Metsä Fibren tehdashanke tuo hyvää buustia Keminmaan elinkeinoelämään.

Rajakankaalla yritysten toiveet on otettu huomioon jo kaavoitusvaiheessa. Esimerkiksi logistiikka-alan yrityksille raskaan kaluston sujuva liikkuminen on usein kynnyskysymys. Siksi alueelle ei tule liikenneympyröitä eikä pussinperiä.

– Tämä helpottaa liikenteen sujumista. Alueella on varaus myös yksityisraiteelle, mikä on poikkeuksellista tämän kokoluokan teollisuusalueille.

Kemissä ja Torniossa toimivien yritysten kannattaakin Selmgrenin mukaan pohtia, olisiko järkevämpää keskittää toiminnot kahden toimipisteen sijaan Rajakankaalle, josta voi sujuvasti toimia molempiin suuntiin.

– Metsän Fibren tehdasta rakennetaan kiihkeimmillään noin 3000 henkilön voimin. Tehtaan valmistuttua moni toimiala kasvaa. Tämä tuo myös Keminmaan elinkeinoelämään hyvää buustia.

Keminmaa
  • Keminmaa on noin 8000 asukkaan kunta, joka sijaitsee keskellä Meri-Lappia.
  • Yrityspuistossa 100 yritystä ja 1000 työntekijää.
  • Outokummun kaivos sijaitsee Keminmaassa, ja kunta on myös merkittävä autokaupan keskus.
  • Maalaismainen kunta, jossa on kaupunkitason palvelut.
  • Keminmaan uuden Treffi-hankkeen tavoitteena on verkottaa yrityksiä. Lue lisää hankkeesta ja yritystonteista sekä Keminmaan kunnasta toimintaympäristönä täältä: www.meetkeminmaa.fi

Lisätietoa:

  • Keminmaan kunnan elinkeino- ja hankekoordinaattori Seppo Selmgren Puh. 040 564 4391
  • Keminmaan kunnan mittausteknikko ja kaavoittaja Pekka Mäkelä Puh. 040 731 4559