Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

5G-ver­kon ra­ken­nus alkaa jo ensi vuonna

Yksi asia, joka saattaa edistää etäkirurgian käyttöönottoa, on 5G-verkko, joka tulee toimimaan Suomessa jo lähitulevaisuudessa.

Yksi asia, joka saattaa edistää etäkirurgian käyttöönottoa, on 5G-verkko, joka tulee toimimaan Suomessa jo lähitulevaisuudessa.

– Jos ajattelee yleisellä tasolla, mitä etäältä tapahtuva fyysinen lääketiede vaatii, niin ainakin yhteyden pitää olla viiveetön ja hirveän luotettava. Kun lääkäri toisesta päästä antaa ohjeen instrumentille, sen asian pitää tapahtua mahdollisimman lyhyessä ajassa, sanoo Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castrén.

5G-verkko tuo tiedonsiirtoyhteyksiin nopeampia vasteaikoja ja häiriöttömyyttä. Nyt on jo olemassa ensimmäisiä koeverkkoja, mutta laajemmin 5G-verkkoja ruvetaan rakentamaan ensi vuoden alussa. 5G-verkkoja ovat testanneet operaattorien lisäksi yliopistot ja tutkimuslaitokset.

5G:n avulla on teknisesti helpompaa tehdä esimerkiksi sairaalalle erillinen oma verkkoympäristönsä. Se voisi olla optimoitu esimerkiksi etäkirurgiassa tarvittavaan käyttöön.

Jos 5G olisi ainoa asia, joka tarvittaisiin etäkirurgian toteutumiseen, sitä saataisiin silti odottaa vähintään 2020-luvulle asti.

Castrén arvioi, että ensimmäiset 5G-puhelimet tulevat kuluttajille jo ensi vuoden aikana. Verkkojen lisäksi myös laitteiden yleinen tekninen kehittyminen parantaa tiedonsiirron nopeutta.