
”Oikeuteen ei kannata pyrkimällä pyrkiä, vaan riidat yritetään ensisijaisesti sopia osapuolten välillä juristien avustamana”, toteaa asianajaja Kalle Pyrhönen.
”Oikeustaistelut voivat kestää vuosikausia, puhumattakaan kulujen suuruudesta.”
Asianajotoimisto Kalle Pyrhösellä tunnetaan kiinteistökauppojen riita-asiat etu- ja takaperin. Tärkeä ensiaskel ylipäätään riitojen edessä onkin Pyrhösen mukaan etsiä sellainen juristi, jolle kyseessä oleva kiista-alue on tuttu. Pyrhösen toimistossa tiedetään asuntokauppojen riitojen kaavan usein toistavan itseään — sisältö vain eroaa.
Mitä pitäisi tehdä, kun kaupanteon jälkeen toteaa kiinteistössä vian?
”Ensimmäinen asia on tärkein ja kaikista helpoin juttu: ota yhteyttä asiantuntijatahoon. Jos kiinteistössäsi paljastuu kauppojen jälkeen hajuja tai muuta epäilyttävää, rakennusalan ammattilainen on usein ensimmäinen, jolta kannattaa hakea näkemys.”
Näin korvausten vaatimisessa vältytään sekä yli- että alilyönneiltä: tavallista nimittäin on, että omin silmin tehty arvio luikahtaa jompaan kumpaan suuntaan.

Entä mikä on juristin rooli?
”Pahimmassa tapauksessa ostajana arvioit remontointitarpeen alakanttiin ja menetät rahaa ja aikaa”, Pyrhönen toteaa.
”Korvausasioissa on äärimmäisen tärkeää, että asiantuntemuksen voi ulkoistaa. Että matkassa mukana on joku, jolla on kokemusta siitä, mikä on realistinen vaatimus.”
Juristi on paras matkakaveri, jonka voi kiinteistökauppojen riita-asioissa itselleen hankkia. Hän suojelee asiakkaansa etua ja tietää sanoa, ovatko vaatimukset oikeelliset. Pyrhösen toimisto tarjoaa alkukartoituksen maksutta: siinä voidaan jo selvittää tärkeimpiä asioita.
Ja jos yhteydenotossa viivyttelee?
”Mahdollisia rahanmenetyksiä. Fakta on, että näissä asioissa toimitaan määräaikojen puitteissa, tai ei ollenkaan.”
Mitä ostaja voi vaatia?
Rakennusalan ammattilainen siis ottaa kantaa siihen, mitä kiinteistössä tulisi korjata. Juristien tehtävä taas on arvioida, onko kaupanteossa tehty olennainen virhe, vai ei.
”Vaatimuksia voivat olla kauppahinnan alentaminen tai kaupan purku — kyytipoikana voi tulla vahingonkorvaus”, Pyrhönen lisää.
”Hinnanalennuksen edellytyksenä on merkittävä poikkeaminen siitä, mitä on voinut olettaa ostavansa. Purkuun taas oikeuttaa olennainen poikkeaminen.”
Vahingonkorvauksen kyytipoika tulee mukaan kuvioon, jos myyjä on jättänyt kertomatta jotain tai oikaisematta ostajan virheellisiä käsityksiä kauppaan liittyvistä seikoista.
Miten riitatilanteisiin sitten yleensä päädytään?

”Usein riidassa on kyse siitä, että ostajan mielestä ollaan hakemassa kiinteistön korjaamista, mutta myyjän mielestä siellä vain jahdataan hienompia kaakeleita. Tai voidaan ollakin yhtä mieltä siitä, että korjata pitää, mutta kokonaisuuden osista on erimielisyyksiä”, Pyrhönen tuumaa.
Kaikki siis pohjautuu siihen, kuinka tarkkaan asiat on sovittu jo kaupanteossa.
Entä helpottaako etukäteinen kuntotutkimus jälkikäteistä tuskaa?
”Kun kuntotutkimus tehdään kunnolla ennen kaupantekoa, se vähentää olennaisesti riitatilanteiden syntymisen riskiä”, Pyrhönen nyökkäilee.
”Sitten voidaan olla eri mieltä siitä, mikä on virhe, tai siitä miten pitäisi korjata tai mitkä ovat kustannukset korjaamiselle. Näissä tilanteissa auttaa juristi.”
Entä jos on olen myynyt kiinteistön, ja saan reklamaation?
”Pahimmassa tapauksessa — kun et tiedä oikeuksiasi — suostut korjauksiin, joita ei olisi lain mukaan saanut vaatia myyjältä”, summaa Pyrhönen.
”Ostaja ottaa yhteyttä, käytte asiaa läpi, mielipiteitä esitetään. Saattaa olla, että melko löyhinkin perustein ehdotetaan kaupan purkamista.”
Kiinteistöissä raja-aika valitukselle on 5 vuotta kaupanteosta, asunto-osakkeissa 2. Lisäksi, jos vika huomataan näiden aikamääreiden sisällä, tulee siitä ilmoittaa 3 kuukauden kuluessa huomaamisesta. Tässä mennäänkin Pyrhösen mukaan usein metsään.
”Kyllä määräaikojen ulkopuolellakin, tai liiallisissa vaatimuksissa, korvausten vaatija voi olla ihan vilpittömällä mielellä liikkeellä. Mutta silloin kyse on molempien osapuolten tietämättömyydestä oikeuksiensa suhteen. Siihen asti, kunnes ulkopuolinen ammattilainen on ottanut kantaa asiaan, puhutaan usein pelkistä subjektiivisista näkemyksistä, mitä tulee korjauksiin tai kaupan purkamiseen.”
Kaikkeen ei siis pidä suostua, vaikka tietäisikin tilanteen näyttävän pahalta.
1. Ota yhteyttä asiantuntijatahoon: rakennusalan ammattilainen tekee puolueettoman korjaus-arvion, ja juristi tietää oikeutesi kiistassa.
2. Toimi ajoissa! Muuten menetät oikeutesi mahdollisiin korvauksiin. Havaitusta virheestä on ilmoitettava 3kk sisällä havaitsemisesta. Kiinteistöissä raja-aika on 5 vuotta kaupanteosta, asunto-osakkeissa 2.
3. Pyri aina sopimaan kiistat juristien neuvonnan avulla. Oikeuteen meneminen voi olla vuosien prosessi, ja kustannukset usein suhteettoman suuret kiistan kohteena olevaan rahasummaan nähden.
Asianajotoimisto Kalle Pyrhösen nettisivuilta voit varata maksuttoman alkukartoituksen tilanteellesi. Toimisto tarjoaa myös etäpalveluja, joissa neuvonta sujuu yhtä helposti kuin kasvotustenkin.
Selkeyttäviä tapausesimerkkejä löydät toimiston blogista. Ota yhteyttä pienissäkin epäilyksissä!
Seuraa Asianajotoimisto Kalle Pyrhöstä sosiaalisessa mediassa:
